Nieuws op Aruba

Aruba op koers naar economisch herstel 

Aruba op koers naar economisch herstel 

ORANJESTAD – Tijdens het tweede kwartaal van 2021 zette de Arubaanse economie het herstel van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie door. Volgens het kwartaalverslag van de Centrale Bank van Aruba (CBA) werd dit aangedreven door de sterke opleving van de activiteiten in de toeristische sector. 

Door de toenemende terugkeer van verblijfsbezoekers steeg het reële bruto binnenlands product (bbp) met 25,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020, toen de grenzen gesloten waren voor internationaal reisverkeer. De groei van het reële bbp op jaarbasis verbeterde voortdurend in elk kwartaal sinds de heropening van de grenzen in het derde kwartaal van 2020. Vrijwel alle toerisme-indicatoren, met uitzondering van het aantal cruise bezoekers, herstelden zich gedurende de eerste zes maanden van 2021 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

Het aantal verblijfstoeristen nam toe met 42,7 procent, terwijl de ontvangsten uit hoofde van het toerisme met 8,9 procent toenamen. De opleving in het aantal verblijfstoeristen leidde tot herstel in de Arubaanse hotelsector. De gemiddelde dagprijs per hotelkamer, de omzet per beschikbare kamer, en de gemiddelde bezettingsgraad toonden positieve ontwikkelingen gedurende de eerste helft van 2021 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Anderzijds bleef de cruise industrie achter. Het aantal cruisebezoekers kromp met 99,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. 

Deel dit artikel