Nieuws op Aruba

Autoriteiten waarschuwen voor oplichting door terroristen

ORANJESTAD – De Financial Intelligence Unit Aruba (FIU Aruba, voorheen MOT) en de Centrale Bank van Aruba adviseren de gemeenschap alert te zijn op onbekende personen die sociale media gebruiken om geld te vragen. ,,Er zijn mensen actief die valse verhalen en beloften gebruiken die allemaal op oplichting uitmonden. De kans dat deze scenario’s oplichting zijn, is enorm. Alleen samen kunnen we terrorismefinanciering effectiever voorkomen en bestrijden.”

 De Financial Action Task Force (FATF) die zich bezighoudt met de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering heeft onlangs een verklaring gepubliceerd om landen te waarschuwen dat de dreiging van terrorisme in de regio nog steeds ernstig is. Wereldwijd zijn tot nu toe veel maatregelen genomen om te voorkomen dat terroristische organisaties financiële middelen genereren die worden gebruikt voor het plannen en uitvoeren van terroristische aanslagen. Regelmatig ontdekken toezichthoudende organisaties en financiële instellingen die de geldstroom naar deze organisaties bewaken, dat er nieuwe methoden worden gebruikt om fondsen te krijgen. 

Het risico voor Aruba wordt in deze context niet als hoog gecategoriseerd, maar de FIU wil bewustzijn creëren bij financiële transactie-entiteiten en de hele gemeenschap om altijd alert te zijn. De FIU heeft artikelen gepubliceerd met informatie over hoe sommige burgers het slachtoffer zijn geworden van oplichting. Hoewel niet volledig onderbouwd met bewijs, is het duidelijk dat deze terroristische organisaties ook op Aruba proberen geld te verdienen. 

Deel dit artikel