Nieuws op Aruba

Hotelbezetting in oktober zestig procent

ORANJESTAD – De vierde coronagolf heeft ertoe geleid dat de bezettingsgraad in oktober een stuk lager is uitgekomen dan voorspeld. Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA) laat weten dat de bezettingsgraad is uitgekomen op zestig procent, terwijl in de zomer nog werd uitgegaan van 72 procent.

Zoals bij vrijwel alle tegenvallers van de afgelopen anderhalf jaar, is ook in dit geval corona aan te wijzen als oorzaak. Doordat Aruba getroffen werd door een vierde coronagolf, besloten de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten reizen naar het eiland af te raden.

De bezetting van zestig procent betekent een herstel van 79 procent ten opzichte van dezelfde maand in topjaar 2019. Het gaat echter om gemiddelden van alle onderzochte hotels en in negen van de twintig gemeten hotels bleven meer dan de helft van de kamers leeg.

Per hotelovernachting werd gemiddeld 238,24 dollar betaald, wat 8,6 procent meer is dan twee jaar geleden. De opbrengst per beschikbare kamer kwam veertien procent lager uit dan in oktober 2019, met een bedrag van 143,35 dollar. 

In de eerste tien maanden van 2021 is de bezettingsgraad uitgekomen op 54 procent. Dat is 64 procent ten opzichte van 2019. De kamerprijs zakte ten opzichte van dat jaar met 7,4 procent en de opbrengst per kamer met 41 procent.

De timeshare sector blijft stabiel, met een bezettingsgraad van 81 procent in oktober.

Deel dit artikel