Nieuws op Aruba

Nieuwe wet moet gebruik tabaksproducten beperken

ORANJESTAD – De onlangs aangenomen wet die gericht is op beperking van het gebruik van tabaksproducten, beoogt de regering dat minder jongeren gaan roken, dat op minder plaatsen mag worden gerookt en dat meeroken wordt uitgebannen.

Uit een in 2016/2017 door het Departement van Volksgezondheid uitgevoerd onderzoek bleek dat 12,6 procent van de bevolking van Aruba van 20 jaar en ouder rookt. Van deze groep bestaat 20,4 procent uit mannen en 6,9 procent uit vrouwen. 

Op Aruba, zoals op veel Caribische eilanden, zijn niet-overdraagbare ziekten de voornaamste doodsoorzaak. Van 2000 tot 2010 was 33 procent van alle geregistreerde sterfgevallen op Aruba te wijten aan hart- en vaatziekten. Goedaardige of kwaadaardige tumoren (kanker) was de oorzaak van 25 procent van alle sterfgevallen. Daarmee was kanker de tweede doodsoorzaak in Aruba.

Aangezien de primaire doodsoorzaak in Aruba niet-overdraagbare ziekten zijn en aangezien tabaksgebruik één van de factoren is die niet-overdraagbare ziekten veroorzaken, werd de wet ingevoerd die het gebruik van tabaksproducten beperkt.

Deel dit artikel