Nieuws op Aruba

Premier dreigt met wetgeving voor inhoudingen op ambtenarensalarissen

Archieffoto – Minister-president Evelyn Wever-Croes

ORANJESTAD – ,,Als het nodig is zullen we de inhouding op de salarissen van ambtenaren en gelijkgestelden wettelijk vastleggen.” Dat zei minister-president Evelyn Wever-Croes naar aanleiding van de voortdurende discussies met de vakbonden over de kwestie.

Ze wijst op de noodzaak van de inhoudingen: ,,We hebben het geld nodig om de begroting sluitend te krijgen. Nederland heeft de korting als eis gesteld voor de liquiditeitssteun. Wij willen daar geen moeilijkheden mee.”

De laatste weken wordt weer veel aandacht besteed aan de inhouding van 12,6 procent. De vakbonden willen dat de salarissen weer volledig worden betaald, maar de regering blijft wijzen naar het akkoord met Nederland. 

De regering houdt voet bij stuk en wil van de staatsbedrijven een accountantsverklaring zien waaruit blijkt dat er inderdaad 12,6 procent is ingehouden en gestort in het fonds voor de ondersteuning van mensen die hun baan kwijt zijn geraakt vanwege de coronapandemie. Nu de betreffende FASE-uitkering stopt, is de bedoeling dat de staatsbedrijven het geld gebruiken om hun cash flow te versterken.

,,Ik hoop dat wetgeving niet nodig is en dat iedereen inziet dat onze situatie nog steeds zeer ernstig is. Voorlopig hebben we de steun van Nederland nog hard nodig en zullen we ons aan de afspraken moeten houden. Zonder liquiditeitssteun kunnen we de salarissen helemaal niet betalen, dus dan zijn we nog veel verder van huis.”

Deel dit artikel