Nieuws op Aruba

Stevige kritiek van CAft op vertraging begroting

Stevige kritiek van CAft op vertraging begroting

ORANJESTAD – ,”Aruba is het enige land uit het koninkrijk dat nog geen conceptbegroting heeft voor het jaar 2022. Het is een kwalijke zaak dat het land er een traditie van maakt om de begroting veel te laat in te dienen, vaak pas na de jaarwisseling.”

De voorzitter van het College Aruba financieel toezicht (CAft), Raymond Gradus, deelde deze stevige tik op de vingers uit aan het adres van de regering. Hij drong er aan het einde van zijn tweedaagse bezoek aan Aruba op aan om meer haast te maken met de begroting, zodat die nog voor het einde van dit jaar door de staten van Aruba kan worden behandeld.

Op basis van de wet moet de begroting voor het nieuwe jaar, uiterlijk op 1 september aan het parlement worden aangeboden. Voor 15 december moet de definitieve versie dan aan het CAft worden voorgelegd. Hoewel het CAft nog geen strafmaatregelen heeft uitgedeeld, bestaat die mogelijkheid wel. 

Naast dit procedurele commentaar op de begroting, had Gradus nog een dringend advies ten aanzien van de inhoud. ,,Stop aan het einde van dit jaar met de ondersteuningsmaatregelen Fase en de loonkostensubsidie.” Volgens hem is de economie voldoende hersteld, is er voldoende werk en kunnen bedrijven nu weer op eigen kracht overeind blijven. ,,Het toerisme gaat goed, de hotels zitten vol.”

Desondanks ontvangen nog maandelijks 2700 personen een uitkering uit het Fasefonds, omdat ze hun baan door corona zijn verloren. Volgens Gradus is het probleem dat mensen die een uitkering krijgen, niet gemotiveerd zijn om weer aan het werk te gaan. Hij heeft begrepen dat er voldoende vacatures zijn, al kan niet iedereen terug naar de baan van voor de coronacrisis.

Deel dit artikel