Nieuws op Aruba

Acties vakbonden begonnen

ORANJESTAD – De ongeveer vijftien vakbonden die hebben aangekondigd dat er acties op komst zijn en wellicht een nationale staking van het overheidspersoneel, hebben gezelschap gekregen van andere bonden die opkomen voor de belangen van ambtenaren en gelijkgestelden. De officiële acties beginnen pas morgen, maar maandag legden werknemers in dienst van de overheid al hier en daar het werk voor enige tijd neer.

Bij de organisatie voor ouderenzorg SABA, Arutram, Orthopedagisch Centrum en Arubus werd korte tijd actie gevoerd. Minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft de vakbonden opgeroepen om geen algemene staking te organiseren. De vakbonden blijven echter bij hun eis dat de 12,6 procent salariskorting moet worden ingetrokken. Er is sprake van een impasse, omdat de regering zich beroept op de afspraken met Nederland in het kader van de liquiditeitssteun, waar de salariskorting deel van uitmaakt. ,,Heroverweeg ons voorstel om een commissie te vormen en gezamenlijk met Nederland te onderhandelen”, zei de premier vrijdag in een videoboodschap.

Minister Xiomara Maduro van Financiën en Cultuur heeft laten weten dat de regering direct naar de rechter stapt, zodra de nationale staking wordt aangekondigd. Ze verwacht dat het bedrijfsleven een eventuele rechtszaak steunt.

Deel dit artikel