Nieuws op Aruba

Extra voorwaarde niet acceptabel

DEN HAAG – De Rijksministerraad (RMR) stelt de beslissing over financiële hulp aan Aruba een maand uit. De reden is dat de Arubaanse regering geen protocol wil tekenen dat het parlement buitenspel zet. Dat is een nieuwe voorwaarde die Nederland op het laatste moment toevoegde aan het eisenpakket. Aruba heeft aan de andere voorwaarden voldaan.

Minister-president Evelyn Wever-Croes vindt het niet acceptabel dat Nederland op het laatste moment met deze extra voorwaarde kwam. ,,Deze voorwaarde valt buiten de huidige afspraken en gaat bovendien tegen onze grondwet in. Het protocol dat Nederland wil dat Aruba tekent, zorgt ervoor dat het parlement wordt omzeild. De regering wordt hierdoor gedwongen om tegen de Grondwet in te gaan. We hebben Nederland al gezegd dat we dat niet kunnen doen”, stelt ze in een persbericht.

De Gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag, Guillfred Besaril (MEP) heeft protest aangetekend tegen de beslissing van de RMR. De Arubaanse regering betreurt de gang van zaken, omdat Aruba aan alle voorwaarden heeft voldaan.

,,Arubaanse experts hebben de laatste maand hard gewerkt om te voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Het Landspakket Aruba voldoet bijna geheel aan wat er door het Caribisch Orgaan voor Herstel en Ontwikkeling (Coho) is gesteld. Het nieuwe protocol als extra voorwaarde, dat kan echter niet.” 

,,De onderhandelingen gaan door, want Aruba en Nederland moeten elkaar vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken en dat Aruba blijft samenwerken met Nederland.”

Deel dit artikel