Nieuws op Aruba

Moderne landbouw dankzij Urban Hydro Tech Suriname

Foto – Hydroponic Technologies Suriname

ORANJESTAD – Hydroponic Technologies Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn overeengekomen om een project op Aruba te starten om bewustwording te creëren, voorlichting te geven en de mogelijkheden van het lokaal produceren van verse producten te verbeteren.

De landbouw op Aruba is beperkt door factoren als hoge water- en energieprijzen, beperkte grond en extreme temperaturen als gevolg van klimaatverandering. Deze factoren maken het moeilijk om op (middel)grote schaal innovatief en duurzaam te produceren.

Tijdens de pandemie waren er zorgen over de beschikbaarheid van groenten en fruit, aangezien Aruba sterk afhankelijk is van geïmporteerd voedsel. Daarnaast hadden de gestegen verzendkosten negatief effect op de prijs van de geïmporteerde voedingsmiddelen.

Hydroponics lijkt een mogelijke oplossing voor de bovengenoemde uitdagingen. In 2016 heeft Directie Landbouw, beter bekend als Santa Rosa, samen met TNO onderzoek gedaan naar de verscheidenheid aan gewassen, zoals bonen, komkommer en okra. De studie concludeerde dat hydrocultuur de mogelijkheid biedt voor diversificatie. 

Een andere factor die kleine ondernemers belemmert om hun moderne landbouwproject te starten, zijn de hoge kosten van de startapparatuur en meststoffen die nodig zijn voor de productie. Een hydrocultuursysteem kan worden gebouwd met materialen die lokaal zijn gekocht en is vrij eenvoudig te installeren.

Santa Rosa benaderde Hydroponics Technologies Suriname, die een middelgroot, eenvoudiger en compacter systeem ontwikkelde waarbij een coöperatie de afzet afhandelt. Dit coöperatiemodel verzorgt workshops voor geïnteresseerden en biedt ondersteuning waar nodig, zorgt voor productbeschikbaarheid en is verantwoordelijk voor de promotie en verkoop. De bedoeling is om de coöperatie zelfvoorzienend te maken. Het project gaat officieel van start in januari 2022.

Deel dit artikel