Nieuws op Aruba

Buikgriep gaat rond

ORANJESTAD – Op Aruba is Buikgriep uitgebroken. De Directie Volksgezondheid, DVG waarschuwt dat die diarree, braken en/of griepachtige verschijnselen veroorzaakt. Het gaat voorlopig om een waarschuwing en geen melding. De buikgriep zou vooralsnog licht zijn en geen ziekenhuisbehandeling vereisen.

In de boodschap van de gezondheidsautoriteiten wordt gewaarschuwd dat acute diarree complicaties kan veroorzaken voor kinderen onder de vijf jaar, voor ouderen of voor iedereen met een medische aandoening. Ouders van jonge kinderen en mensen met onderliggende medische problematiek wordt aangeraden bij verdenking van buikgriep hun huisarts te raadplegen. Die zal op zijn beurt de DVG op de hoogte zal stellen, die op hun beurt deze ziekte kan controleren en zijn bevindingen kan delen met het medische veld voor een juiste diagnostiek en behandeling.

Symptomen

Buikgriep wordt veroorzaakt door een of meer micro-organismen zoals een virus, parasiet of direct of indirect door giftige stoffen. Deze micro-organismen worden op anderen overgedragen door handcontact en/of consumptie van besmet voedsel en drank.

Om de verspreiding van deze aandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met handhygiëne, zo zegt DVG. Wie diarree heeft – met of zonder braken – doet er volgens de gezondheidsautoriteiten verstandig aan om niet naar het werk gaan of kinderen naar school of kinderopvang sturen.

Deel dit artikel