Nieuws op Aruba

Rufo Wever herdacht op Arubadag

ORANJESTAD – Aruba viert vandaag Arubadag. De vieringen van het volkslied en de vlag wordt onder andere gevierd met een herdenking aan een van de co-componisten van het volkslied Aruba Dushi Tera, Rufo Wever.

De documentaire Music is my life onthult Rufo’s passie voor muziek, zijn patriottisme en al zijn inspanningen om de muziek van veel lokale muzikanten te documenteren. Rufo was een van de topmuzikanten van het eiland. Hij beheerste veel muziekinstrumenten, was componist, arrangeur en auteur van een reeks muziekbladen. Zijn gave deed hem opvallen boven andere muzikanten van zijn tijd. Dankzij Rufo Wever heeft Aruba nu bladmuziek van veel typische Arubaanse liedjes.

Rufo’s passie was om de muziek van andere muzikanten vast te leggen. Hij schreef ook muziekbladen voor de Caha di Orgel en voor de traditionele Dande. Veel van Rufo’s liedjes hadden Aruba in de titel. Arubanita, is een van zijn bekendste composities. Het was deze liefde voor Aruba die hem ertoe bracht als medecomponist van de Aruba Dushi Tera, het volkslied van Aruba. Samen met muzikanten als Padu Lampe en Lio Booi zorgde Rufo ervoor om het populaire lied overal te laten klinken. Uiteindelijk werd Aruba Dushi Tera het volkslied van Aruba.

Op initiatief van de familie van Rufo heeft Sky Television besloten om de documentaire “Muziek is mijn leven” te produceren. Deze productie laat Rufo Wever herinneren als een allround muzikant terwijl de muziekschool die zijn naam draagt, de jongere generaties moet inspireren.

Deel dit artikel