Nieuws op Aruba

Nationaal Plan Hondenpopulatiebeheer

ORANJESTAD – De overheid van Aruba heeft besloten het Nationaal Plan Hondenpopulatiebeheer te upgraden en te presenteren aan het publiek. Het originele plan werd al in 2019 opgesteld om het groeiende probleem met zwerfhonden en -katten op te lossen. 

Op korte termijn wordt een bewustwordingscampagne over de Hondenwet uitgerold, inclusief de promotie om dieren te chippen. De wet maakt het mogelijk voor een Dog Control Unit om loslopende honden te vangen. Het zwerfhonden- en kattenprobleem op Aruba is volgens de overheid omvangrijk, mede door onverantwoordelijk gedrag van de baasjes. Veel mensen zien honden nog steeds alleen als beveiliging voor hun eigendom en niet als onderdeel van het gezin.

In een periode van zes jaar kunnen twee honden zich vermenigvuldigen tot 68.000 honden, terwijl twee katten zich in dezelfde tijdspanne kunnen vermenigvuldigen tot elf miljoen katten. De kattenproblematiek is volgens de overheid, in vergelijking met de boa-plaag, verwoestender voor de fauna op Aruba, in het bijzonder voor de vogels en inheemse dieren op Aruba. 

Het Nationaal Plan Zwerfdieren is een aanzet om deze problematiek op te lossen.

Deel dit artikel