Nieuws op Aruba

Zwakkere euro maakt vakantie op Aruba duurder voor Nederlanders

ORANJESTAD – De koers van de Amerikaanse dollar en de daaraan gekoppelde Arubaanse florin is de laatste tijd flink gestegen ten opzichte van de euro. Die staat op het punt om voor het eerste in twintig jaar qua waarde gelijk te zijn aan de dollar. De laatste keer dat dat gebeurde was aan het eind van het jaar 2002.

Dat heeft voordelen voor eilandbewoners die op vakantie gaan naar Nederland, maar wie op vakantie gaat naar Aruba, Curaçao en Bonaire is duurder uit.

Een jaar geleden kreeg je voor een euro nog zo’n 2,19 florin, maar inmiddels is dat nog maar rond de 1,88 florin. De euro is dus zwakker geworden, of, als je het andersom bekijkt, de Arubaanse florin sterker.

De koersontwikkeling heeft meer gevolgen voor Curaçao en Bonaire omdat die eilanden meer toeristen uit Europa ontvangen. Van de ruim 100.000 toeristen die maandelijks naar Aruba komen, komen er maar 4.000 uit Nederland.

Hierdoor werd de florin sterker

Dat de florin sterk is geworden en de euro zwakker is allereerst te wijten aan de koppeling met de dollar. Het gaat dus eigenlijk om een sterkere dollar. De rente in de VS is op dit moment hoger dan in de eurozone en verwacht wordt dat deze dit jaar ook meer wordt verhoogd dan in de eurozone. En dat komt weer doordat de inflatie in Amerika is hoger is dan in de eurozone en centrale banken verhogen vaak de rente om de inflatie de kop in te drukken.

Beleggers zullen liever obligaties in de VS hebben (met een hogere rente), dan die uit de eurozone en dat zorgt ervoor dat er meer vraag is naar dollars, waardoor de dollarkoers stijgt.

Veilige haven

Verder wordt de dollar al lang door beleggers als een veilige haven gezien. Zo wordt de kans dat je je geld terugkrijgt als je van de Amerikaanse regering leent, hoger ingeschat dan de kans als je obligaties van bijvoorbeeld Griekenland koopt. In de huidige tijd van onrust, onder meer door de oorlog in Oekraïne, kiezen beleggers eerder voor zekerheid.

Deel dit artikel