Nieuws op Aruba

Alleen vandaag nog voordrachten voor Koninklijke onderscheidingen

ORANJESTAD – Wil je nog iemand voordragen voor een lintje, dan moet je snel zijn. Vandaag sluit de commissie de inschrijvingen. De voordrachten zijn bedoeld voor Koningsdag 2023.

Iemand kan een lintje verdienen als er sprake is van bijzondere persoonlijke verdiensten voor de Arubaanse samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beide.

Het gaat om vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties, groeperingen, buurten of personen op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, religie, natuur, het sociaal terrein, jeugdwerk, ouderenzorg, openbare orde en veiligheid.  

Iemand die op het werk buitengewone prestaties levert kan eveneens in aanmerking komen. Het betreft in zo’n geval een bijzondere en uitzonderlijke verdienste in het werk die aanzienlijk verder gaat dan wat normaal verwacht mag worden en waarvan de samenleving baat heeft.

In het geval je zo iemand kent, dan kunt je deze persoon voordragen om door middel van een Koninklijke onderscheiding een speciale erkenning te krijgen.

Zo’n voordracht kan door iedereen ingediend worden, ook door organisaties of instanties. Alle voorstellen dienen schriftelijk ingediend te worden middels twee speciale formulieren. 

Op Aruba is de Decoratiecommissie Aruba belast met het verwerken van de voordrachten en met het daarbij gepaard gaande onderzoek. Via de officiële kanalen gaan de voordrachten naar Nederland waar ze in behandeling worden genomen door het Nederlandse Kapittel voor de Civiele Orden.

Deel dit artikel