Nieuws op Aruba

Aruba zet salarisuitbetaling ambtenaren toch door

ORANJESTAD – Aruba gaat toch beginnen met de afbouw van de 12,6 procent salariskorting op  ambtenaren en ander overheidspersoneel. Met dat besluit gaat premier Evelyn Wever-Croes in tegen de afspraken met Nederland.

Deze maand krijgen ambtenaren alvast vijf procent terug van de 12,6 procent die zou moeten worden ingehouden als afspraak met Nederland vanwege de coronasteun.

De premier was speciaal afgereisd naar Den Haag om de staatsecretaris te overtuigen dat Aruba aan alle voorwaarden voldoet om de salariskorting af te bouwen.

Volgens de Rijksministerraad is dat niet het geval. Belangrijkste punt dat nog open staat is de normering van topsalarissen bij overheids-NV’s. Omdat Aruba die voorwaarde niet goed ingevuld heeft, gaat Den Haag niet akkoord met de afbouw van vijf procent.

De staatssecretaris zegt in reactie niets toe te willen voegen aan wat er na afloop van de laatste Rijksministerraad is gezegd en dus vast blijft houden aan de eis om de te hoge salarissen bij overheids-NV’s aan te pakken.

Een ander gevolg van het toch starten van de afbouw, is dat Aruba geen beroep meer kan doen op een uitzonderingsstoestand, waarbij het tijdelijk niet hoeft te voldoen aan de begrotingsnormen.

Deel dit artikel