Natuur

Aruba Alert: Zee-egels getroffen door dodelijke ziekte

Afbeelding 1 - Gezonde zee-egels bevestigd aan het oppervlak van de rotsen (Tres Trapi). Afbeelding 2 - Losse individuele zee-egels op het zand waar ze hun stekels afwerpen. Afbeelding 3 - Losse zee-egels met zwaar verlies van stekels en weefsel en met hun skelet blootgesteld Afbeelding 4 - Dode zee-egels die worden gegeten door vissen en andere mariene soorten

ORANJESTAD – In veel kustgebieden rond Aruba hebben duikers de afgelopen dagen veel zieke of stervende Langstekelzee-egels (Diadema antillarum) gesignaleerd.

Volgens Tatiana Becker, marien ecoloog en milieu-onderzoeker, wijzen de gedeelde observaties en foto’s op een onbekende en dodelijke ziekte die zich in het Caribisch gebied verspreidt en een verwoestende hoge sterfte onder zee-egels veroorzaakt.

In juli 2022 voerde Becker een zee-egeltelling uit, net voor de ontdekking van een grote hoeveelheid dode zee-egels. De telling dient als basis om het sterftecijfer en het mogelijke herstel van geïnfecteerde zee-egels te volgen.

Zee-egels zijn indicatoren voor een gezond ecosysteem voor de koralen. Vanwege het ecologische belang van de zee-egels als herbivoren (algeneters) vergelijkbaar met papegaaivissen, heeft de gezondheid van de zee-egel gevolgen voor de toeristische sector en vissers die afhankelijk zijn van het kustecosysteem.

Twee locaties

Duikers hebben op ten minste twee locaties op Aruba veel zee-egels waargenomen die hun weefsel en stekels hebben verloren; bij Tres Trapi en Mangel Halto.

Mariene natuurbeschermingsactivist en Divemaster Albi Valdéz rapporteerde zijn bevindingen op de website van AGRRA, https://www.agrra.org/sea-urchin-die-off/. Terwijl zijn waarnemingen worden beoordeeld, geven de foto’s en telling een indicatie dat de zee-egels op Aruba er niet goed uitzien.

Ze hebben de volgende telling al gepland om een ​​idee te hebben van het sterftepercentage bij Tres Trapi en de Mangel Halto.

De DNM dringt er bij alle duikers op aan hun waarnemingen te melden en foto’s van de zee-egels naar de AGRRA te sturen, die de aanwezigheid van de ziekte en de verspreiding ervan in onze omringende wateren verifieert.

De rapporten moeten niet alleen geïnfecteerde zee-egels bevatten, maar kunnen ook van gezonde zee-egels zijn, omdat dit zeer nuttig kan zijn voor de wetenschappers en resource managers zoals de DNM en FPNA. Om verdere verspreiding van de dodelijke zee-egelziekte te voorkomen, wordt duikers geadviseerd om hun wetsuits en duikuitrusting goed te desinfecteren voordat ze op een andere locatie gaan duiken. Reinig alle apparatuur met zoet water en vermijd duiken in besmet water en schoon water om besmetting te voorkomen. Ter herinnering: het is niet toegestaan ​​levende zee-egels of stervende of dode zee-egels aan te raken of te verplaatsen.

Foto’s boven beschrijven de aangetroffen situatie:

  • Afbeelding 1 – Gezonde zee-egels bevestigd aan het oppervlak van de rotsen (Tres Trapi).
  • Afbeelding 2 – Losse individuele zee-egels op het zand waar ze hun stekels afwerpen.
  • Afbeelding 3 – Losse zee-egels met zwaar verlies van stekels en weefsel en met hun skelet blootgesteld
  • Afbeelding 4 – Dode zee-egels die worden gegeten door vissen en andere mariene soorten
Deel dit artikel