Aruba

Uitgestorven papegaaiensoort keert na bijna 80 jaar terug op Aruba

ORANJESTAD – Johan van der Haven, medewerker van het Alphense vogelpark Avifauna, en zijn collega zijn op Aruba voor een bijzonder project: de herintroductie van de Geelvleugelamazones. Deze papegaaiensoort is sinds 1947 uitgestorven op het eiland, maar dankzij hun inspanningen keren deze vogels nu terug. Dat schrijft het Algemeen Dagblad in Nederland.

De lora telt wereldwijd maar zeven populaties, met naar schatting tussen zeventienhonderd en zesenvijftighonderd individuen. Vier populaties leven in het noorden van Venezuela, één populatie leeft op het Venezolaanse eiland Margarita, één populatie op het Venezolaanse eiland la Blanquilla en één populatie leeft op Bonaire.

De fraaigekleurde vogel kwam dus ook voor op Aruba, maar stierf uit gedurende jaren veertig van de vorige eeuw.

Arikok

Het Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) werkt samen met experts van Avifauna aan het project. Van der Haven en zijn collega observeren de vogels vanaf de vroege ochtend tot de late avond in het Arikok National Park.

Afgelopen dinsdag zijn al negen lora’s uitgezet in het park. Het doel is om deze vogels geleidelijk te laten wennen aan het leven in het wild.

De hele Arubaanse gemeenschap leeft volgens het Algemeen Dagblad mee met het project. Van der Haven en zijn collega hebben de ervaring met het verzorgen en monitoren van papegaaien en blijven twee weken op het eiland om de cruciale eerste fase te begeleiden.

Uiteindelijk worden alle 25 lora’s uitgezet. Ze kunnen voorlopig nog terugkeren naar een voederstation in het park, maar het doel is dat ze uiteindelijk zelfstandig voedsel vinden in de natuur.

Zelfvoorzienend

Het FPNA hoopt op termijn een grote, zelfvoorzienende populatie op Aruba te realiseren. Dit kan decennia duren, aangezien de vogels pas over ongeveer vijf jaar kuikens krijgen. De stichting wil ook jaarlijks extra lora’s uitzetten om dit doel te bereiken.

Het project omvat ook een publiciteitscampagne om het bewustzijn van de Arubanen te vergroten. In het verleden werden lora’s soms gezien als schadelijk voor de landbouw. Maar de natuurbeschermers benadrukken de belangrijke rol van de vogels in het ecosysteem door het verspreiden van zaden.

Bonaire

Op Bonaire huist één van de twee overlevende inheemse populaties van de Geelvleugelamazone. Met de papegaai die op het eiland zelf bekend staat als ‘Lora’ gaat het dankzij de inzet van natuurbeschermingsorganisaties en het lokale bestuur goed met de populatie.

Maar niet iedereen is hier blij mee. Door het kappen van bomen, huizenbouw en begrazing kunnen deze fruit etende vogels niet meer genoeg voedsel in het wild vinden, en zoeken ze steeds vaker hun heil bij fruitbomen in tuinen en op het boerenland.

De Bonairiaanse populatie groeit en telt op dit moment ongeveer elfhonderd exemplaren. In tegenstelling tot de situatie op Bonaire, neemt de populatie op het vaste land van Venezuela en op de twee Venezolaanse eilanden af door intensieve stroperij.

Deel dit artikel