Nieuws op Aruba

Arubaanse moeder veroordeeld voor seksueel misbruik eigen kinderen

ORANJESTAD – Een Arubaanse moeder is in juni veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van haar twee kinderen. Dat gebeurde tussen 2011 en 2017. De kinderen waren toen het misbruik begon nog geen tien jaar oud. Gisteren werd het vonnis gepubliceerd.

Het vonnis is voor een groot deel gebaseerd op de verklaringen van de twee kinderen. Die zou volgens de advocaat van de moeder onbetrouwbaar zijn, omdat die op bepaalde punten afwijken van elkaar.

Maar daar gaat de rechter niet in mee. Beide verklaringen komen volgens hem ook overeen voor wat betreft de setting en de handelwijze van de moeder. Bovendien draagt bij aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kinderen de emoties van de kinderen die zijn waargenomen toen de kinderen over het seksueel misbruik vertelden.

Opgedrongen

Het seksueel misbruik vond plaats in de woning van de moeder en de kinderen, een plek waar de slachtoffers zich bij uitstek in het bijzijn van juist hun moeder veilig hadden moeten voelen, zegt het Gerecht. De verdachte heeft de slachtoffers seksuele handelingen opgedrongen en heeft met haar handelen slechts oog gehad voor de bevrediging van haar eigen seksuele behoeften en heeft geen rekening gehouden met de gevoelens van de slachtoffers, nota bene haar eigen kinderen. Door zo te handelen heeft de verdachte op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van de jonge slachtoffers, aldus de rechter.

Het Gerecht heeft bij de strafmaat ook gekeken naar het opgemaakte psychologisch rapport. Daarin is vastgesteld dat de moeder een zwakbegaafd intelligentieniveau heeft, maar dat er geen aanwijzingen zijn voor een persoonlijkheids- of ontwikkelingsstoornis. 

De verdachte ziet het verschil tussen goed en fout en kan de consequenties van haar eigen gedrag overzien. De psycholoog acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. De kans op recidive zonder behandeling en begeleiding wordt als laag tot matig ingeschat. 

Deel dit artikel