Nieuws op Aruba

Betere transitie voor Arubaanse studenten die naar Nederland verhuizen

ORANJESTAD – Het ministerie van Onderwijs en het Arubahuis gaan komend jaar de huisvestingsproblematiek voor studenten die naar Nederland gaan, beter aanpakken. Er is momenteel een lange wachttijd voor studentenhuisvesting in Nederland, en dit geldt niet alleen voor buitenlandse studenten, maar voor alle studenten in Nederland.

Dit huisvestingsprobleem is dit jaar zo groot dat sommige Nederlandse universiteiten studenten die nog geen woning hadden, adviseerden om de reis naar Nederland dit jaar uit te stellen. Volgens de minister-president hadden dit jaar ongeveer 40 Arubaanse studenten geen vaste verblijfplaats bij aankomst in Nederland, maar hebben ondertussen per 1 september 2022 huisvesting gevonden.

Deze studenten verblijven tijdelijk bij familieleden, vrienden of in een studentenhotel. Er zijn studentenhotels in verschillende steden, maar deze zijn duurder. In sommige gevallen vonden studenten een kamer, maar weigerden deze omdat de kamer te klein was of omdat ze iets comfortabeler wilden met als gevolg dat ze het proces van het vinden van een kamer helemaal opnieuw moesten beginnen. Het is belangrijk om te vermelden dat geen enkele student dakloos is achtergelaten.

Sommige studenten kozen ervoor om naar Nederland te reizen zonder een vaste verblijfplaats, maar wilden dit studiejaar niet missen. Het is belangrijk om een ​​adres in Nederland te hebben om te kunnen inschrijven in de bevolkingsregister van de gemeente, aangezien Nederland zeer strikte regels heeft. Zolang je geen adres hebt om je in te schrijven, kun je geen bankrekening openen en geen overeenkomst tekenen voor internetservice, gsm-service.

Arubahuis

Het ministerie van Onderwijs en het Arubahuis gaan studenten volgend jaar beter voorbereiden op het huisvestingsvraagstuk.

In sommige steden in Nederland kunnen studenten minimaal één jaar voor het studiejaar zich inschrijven voor huisvesting. Dit vergroot de kans voor studenten om op tijd een appartement of kamer te krijgen. Het Arubahuis houdt zich momenteel niet bezig met huisvesting voor studenten, maar zal huisvestingsinformatie op hun website opnemen en begeleiding bieden voor aankomende studenten.

De regering van Aruba is bezig met de reorganisatie van het Arubahuis en wil met deze reorganisatie de rol van het Arubahuis aanpassen om te voldoen aan de eisen van de Arubaanse burger. Dit omvat een betere overgang voor Arubaanse studenten die naar Nederland komen voor hun hoger onderwijs. 

De regering werkt ook samen met de staatssecretaris van Nederland Alexandra van Huffelen om Arubaanse studenten hun Burgerservicenummer (BSN) te geven voordat ze in Nederland aankomen. Het vooraf hebben van een BSN-nummer geeft de studenten de mogelijkheid om veel zaken op tijd af te handelen, inclusief huisvesting.

Maar het is echter in handen van de Nederlandse overheid om al dan niet vooraf een BSN-nummer te geven, aangezien dit een zeer groot beslissing is. De minister-president van Aruba heeft aangegeven hierover in gesprek te zijn met de Nederlandse overheid en hoopt dit alsnog te bereiken.

Deel dit artikel