Nieuws op Aruba

‘Mensen op Aruba illegaal thuis opgesloten tijdens storm Bonnie’

ORANJESTAD – Arubanen kregen veel te strenge regels opgelegd tijdens de corona-pandemie en met de storm Bonnie vorige maand gebeurde dat opnieuw. Dat concludeert rechtsgeleerde in het Staats- en Bestuursrecht, Viola van Bogaert  “Je kunt zeker stellen dat mensen illegaal thuis zijn opgesloten”, zegt ze tegen Caribisch Netwerk.

Volgens de juriste grijpt het Arubaanse bestuur te makkelijk naar noodmaatregelen die de vrijheid van mensen inperken. Daarbij is de overheid de proportionaliteit uit het oog verloren. Als voorbeeld geeft zij het oppakken van mensen die hun vuilnis buiten zetten.

Met de storm Bonnie vorige maand, ging het volgens Van Bogaerts opnieuw mis. Winkels moesten dicht en mensen werden ook verplicht om twaalf uur lang binnen te blijven. Volgens de juriste zijn het maatregelen die te ver gaan en die ook nog eens ‘onwettig’ zijn genomen.

Vanuit de Arubaanse overheid wordt geïrriteerd gereageerd op de vragen van Caribisch Netwerk. Premier Evelyn Wever-Croes ontkent dat de noodmaatregelen tijdens storm Bonnie illegaal of overdreven waren en verschuilt zich achter het advies van haar ambtenaren.

“Ik heb ook van niemand klachten gekregen; niet van burgers, het bedrijfsleven, de orde van advocaten. De enige die hiermee bezig is, ben jij. Er was geen wetgeving nodig. Dat is het advies wat ik gekregen heb van het crisisteam”, zegt de premier tegen verslaggever Sharina Henriquez.

Ook Rino Hermans van Bureau Rampenbestrijding  reageert geïrriteerd. “Jullie pers zoeken altijd de confrontatie. Er was een grote dreiging, een noodsituatie. Mensenlevens en infrastructuur stonden op het spel en dan mag de minister-president dit allemaal doen.”

Volgens Van Bogaert is de geïrriteerdheid te verklaren uit het feit dat het Arubaanse bestuur wel degelijk nattigheid voelt over de wettelijke grondslag van de genomen maatregelen. De reactie van politie en Openbaar Ministerie is wat dat betreft veelzeggend. Die hebben niet opgetreden tijdens de passage van Bonnie en geen enkele bon uitgeschreven. 

Deel dit artikel