Nieuws op Aruba

Schietpartijen op Aruba maken vooral slachtoffers onder de jeugd

Vader Mike Petronia bij het graf van zijn dochter Sayur, die dood werd geschoten | foto Caribisch Netwerk

Oranjestad – Het aantal schietpartijen op Aruba is in vijf jaar gestegen, de daders blijken uit politiecijfers vooral jonge jongens tussen 15 en 22 jaar oud. Ook de slachtoffers zijn jongeren. Dat meldt Caribisch Netwerk. Meer dan de helft, zo’n 67 procent van de Arubaanse jongeren die in aanraking komen met justitie, komt uit gebroken gezinnen, zegt Stichting Reclassering. 

Vorig jaar waren er acht moorden waarvan zes met vuurwapens. Dat zijn drie meer dan het gemiddelde van wat de politie de afgelopen jaren registreerde. In 2020 werd er zelfs geen enkele moord gepleegd. Dit jaar zijn er al achttien schietgevallen, ‘een gevaarlijke wending’ zegt de politie.

Ook het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen om ‘bende gerelateerde criminaliteit waarbij jongeren zijn betrokken die in het bezit zijn van vuurwapens’. Samen met de politie gaan ze nu meer controleren en fouilleren op illegaal vuurwapenbezit.

Voorzichtig

De Arubaanse minister van justitie Rocco Tjon vindt dat er voorzichtig met deze criminaliteitscijfers omgesprongen moet worden. Er is een golf van zware misdrijven zoals het aantal moorden in de periode van voor de pandemie en 2021, beaamt hij.

Hij vindt dat de cijfers van de afgelopen jaren constant blijven. Er is volgens hem geen sprake van een piek.

Maar het Recherche Samenwerkingsteam RST komt tot een ander beeld. “Respondenten in Aruba zijn bezorgd over een verharding van de criminaliteit en het toenemende geweld onder jongeren. Ook zijn er zorgen over de hoeveelheid vuurwapens die in omloop zijn”, aldus het RST in zijn criminaliteitsbeeldanalyse 2022-2023.

Illegale wapens uit Venezuela

Uit de gegevens van de kustwacht blijkt dat niet alleen mensen, maar ook wapens en munitie uit Venezuela dat op 30 kilometer afstand ligt naar Aruba worden gesmokkeld. In 2018 onderschepte de kustwacht zelfs vier handgranaten. Het is daarom dat in de afspraken die Aruba maakte met Nederland over de coronasteun, hiervan ook veel geld gaat naar de grensbewaking.

Deel dit artikel