Nieuws op Aruba

Voorlopig geen liquiditeitssteun voor Aruba

DEN HAAG – Zolang de begrotingsprocedure tussen Aruba en het College financieel toezicht Aruba (CAft) niet is afgerond, krijgt Aruba geen liquiditeitssteun van Nederland. Dat zei staatsecretaris Alexandra van Huffelen na afloop van de Rijksministerraad afgelopen vrijdag.

Er was eerder wel vier miljoen toegekend, maar dat geld blijft nog even in Den Haag. In het eerste kwartaal van dit jaar kende de Rijksministerraad nog twaalf miljoen florin liquiditeitssteun toe.

Aruba blijft teveel uitgeven volgens het College financieel toezicht, die geadviseerd heeft om in te grijpen. Dit jaar is de regering van Evelyn Wever-Croes van plan om 213 miljoen florin te besteden aan goederen en diensten, terwijl was afgesproken om die uitgaven structureel te verlagen naar 165 miljoen, naar het niveau van 2017.

Ook dan is de begroting niet sluitend, zoals de wet voorschrijft, maar dat is vanwege de pandemie tijdelijk toegestaan. Premier Wever-Croes gaat nu andere manieren zoeken om de financiële tekorten aan te vullen.

Deel dit artikel