Nieuws op Aruba

Inwoners Bonaire en Greenpeace dagen Nederland voor de rechter om klimaat

Streets are flooded with water. Residents of Bonaire breathe a sigh of relief: storm Bonnie waned in strength. However, there was a lot of rain, which caused streets on the island to be flooded.

AMSTERDAM – Greenpeace en een groep inwoners van Bonaire dagen de Nederlandse staat voor de rechter omdat Den Haag nauwelijks beleid ontwikkeld om het laaggelegen eiland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Greenpeace Nederland en inwoners van Bonaire eisen klimaatrechtvaardigheid voor het eiland.

Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland, maar de Nederlandse overheid heeft volgens Greenpeace nauwelijks plannen om de eilanden te beschermen tegen overstromingen die zullen ontstaan door de stijgende zeespiegel.

Geen bijdrage

“Dit staat in schril contrast met de uitgebreide kustbescherming in het Europese deel van Nederland”, zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace Nederland.

“Rijke landen, waaronder Nederland en andere Europese landen, zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de wereldwijde CO2-uitstoot en leveren desondanks geen eerlijke bijdrage aan de wereldwijde inspanning om de uitstoot omlaag te brengen.”

Bonaire dreigt volgens Oulahsen hiervan de dupe te worden. “Hoe warmer het wordt, hoe groter de gevolgen van de klimaatcrisis voor de mensen die wonen op Bonaire zullen zijn. Daarom bereidt Greenpeace samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak voor.”

De overheid heeft volgens haar de plicht om de eilandbewoners te beschermen tegen de overstromingen, het kustgeweld en andere levensbedreigende gevolgen van de klimaatcrisis.

“Het zou niet uit moeten maken of je op Bonaire, Ameland of in Valkenburg woont. Toch hebben de opeenvolgende kabinetten onder leiding van premier Rutte hier voor Bonaire vrijwel niets aan gedaan. Daarom komen we in actie en stappen we samen met inwoners van Bonaire naar de rechter om klimaatactie voor Bonaire af te dwingen,” aldus Oulahsen.

Judmar Emerenciana maakte een muurschildering over klimaatverandering | Foto: Roëlton Thodé

Onderzoek

De milieuorganisatie heeft de Vrije Universiteit in Amsterdam opdracht gegeven om de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire in kaart te brengen.

Bonaire wordt volgens de onderzoekers hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Een vijfde deel van het eiland dreigt door zeespiegelstijging aan het einde van deze eeuw te worden opgeslokt door de zee, koraalriffen verdwijnen en hittegolven gaan toenemen.

Als de wereldwijde opwarming tot 1.5 graden wordt beperkt, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, zijn de gevolgen aanzienlijk kleiner dan wanneer de wereldwijde opwarming oploopt tot 2.7 graden of zelfs 4.4 graden.

Nederland en de rest van Europa doen volgens Greenpeace niet genoeg om de uitstoot van CO2 te verminderen, waardoor de kans op de meest ongunstige scenario’s voor Bonaire toeneemt.

Ondergeschoven kindje

Pieter van Beukering, hoogleraar Milieu-economie en directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “De Nederlands Caribische eilanden, waaronder Bonaire, zijn tot nu toe het ondergeschoven kindje geweest van het Nederlandse klimaatonderzoek.”

Dit rapport is volgens hem een belangrijke eerste stap om daar verandering in te brengen. “Ons rapport maakt nog niet duidelijk hoe we Bonaire het beste kunnen beschermen tegen klimaatverandering, maar dat er snel actie nodig is, is duidelijk.”

Deel dit artikel