Nieuws op Aruba

Gemiddeld gezin Aruba heeft 461 florin meer nodig per maand vergeleken met een jaar geleden

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand juli minimaal 5.278 florin per maand nodig om rond te komen. Dat is 461 florin meer dan in de maand augustus vorig jaar, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.

Een eenpersoonshuishouden heeft 219 florin per maand meer nodig in vergelijking tot een jaar geleden. 2.513 florin om precies te zijn.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in augustus gemiddeld 1,9 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in augustus 7,7 procent duurder. Zeven van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsstijgingen. 

Vooral huisvesting werd duurder met 9,7% De stijging werd gedeeltelijk gecompenseerd, vooral door een afname van de index voor de “transport” sector met een daling van zes procent. 

De toename van 21,8 procent in de sector huisvesting was vooral te wijten aan de toename van de categorieën “elektriciteit, gas en andere brandstoffen” en watervoorziening en diverse diensten met betrekking tot de woning, van 17,3 procent. 

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Meer dan de helft, 232 producten werden duurder in augustus, terwijl 106 producten goedkoper werden. 70 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel