Nieuws op Aruba

Kinderboekenschrijfster Olga Buckley doet mee met kinderboekenweek op Aruba

ORANJESTAD – Kinderboekenschrijfster Olga Buckley doet mee met kinderboekenweek op Aruba. De 30e editie van het Festival di Buki pa Mucha wordt gehouden in de eerste week van november en heeft het thema Biba Natura-Lesa!

De Kinderboekenweek is de grootste jaarlijkse actie van de Nationale Bibliotheek van Aruba. Het heeft als doel kinderen te stimuleren om te lezen. 

Olga Buckley komt uit een groot gezin van elf kinderen, zeven meisjes en vier jongens. Haar vader was afkomstig uit Grenada en haar moeder uit Venezuela. Ze is geboren en getogen in Aruba, ze heeft voor studie met tussenpozen op Curaçao en Nederland gewoond. 

Al bij haar eerste kennismaking met het ‘boek’ en de eerste stappen van het leesproces, was ze verkocht. Ze spelde en las alles wat los of vast zat. Als kind nam ze elk willekeurig stuk papier dat ze tegenkwam en schreef verhaaltjes, die ze voorlas aan haar twee jongere zusjes en haar poppen. Ze heeft drie dochters en drie kleinzonen. Als moeder en als grootouder heeft ze steeds haar passie voor lezen en het plezier dat deze haar brengt gedeeld met haar kinderen en kleinkinderen.

Als gepensioneerde onderwijzeres denkt ze met genoegen terug aan de vrolijke en geconcentreerde gezichten van haar ex-leerlingen tijdens de dagelijkse voorleesmomenten. Vaak van verhaaltjes die ze ter plekke verzon en na schooltijd met potlood in een schrift schreef. Deze verhaaltjes vormden de basis voor de Bencho-serie die ze onlangs met succes afrondde. 

Met Ami, Bencho (2021) heeft Olga Buckley haar serie jeugdboeken over Bencho Kock afgesloten. De serie volgt de Arubaanse jongen, Bencho, in vijf opeenvolgende delen vanaf de basisschool tot het voortgezet onderwijs, een persoon die van een kleine verlegen en weifelende jongen zich tot een zelfbewuste persoon ontwikkelt.

Overtuigd van het belang van het promoten van lezen door de eigen ervaring te delen met een groter publiek, koos ze als onderwerp van haar scriptie voor haar studie Papiamento ‘Leesplezier en de voordelen hiervan’. 

Ze heeft veel onderzoek gedaan en vele uren slaap opgeofferd, om er zeker van te zijn dat wat ze verkondigde wetenschappelijk onderlegd was en niet alleen de stem van haar hart weergaf. Haar doel hierbij was het leesbevorderings project ‘Bon Nochi Drumi Dushi’, dat ze ook in de scriptie opnam. Het project had als kern, huisbezoeken om voor te lezen en met ouders in gesprek te gaan over het belang van lezen en hun gereedschappen aan te reiken hiervoor.

In 2020 ontving ze een koninklijke onderscheiding voor dit project en haar werk op het gebied van leesbevordering. Olga Buckley is behalve auteur ook dichter.

Deel dit artikel