Nieuws op Aruba

Kinderen op Aruba kunnen gratis naar muziekles

ORANJESTAD – Vanaf vandaag start Leerorkest Aruba met gratis onlinelessen voor kinderen van de 2e en 3e klas van álle basisscholen op Aruba. Muziek speelt van oorsprong een belangrijke rol in de Arubaanse cultuur. Volgens de organisatie zijn creatieve vakken zoals samen muziek maken nét zo belangrijk zijn als leren rekenen, schrijven en lezen.

Vandaag zijn ook de instrumentlessen voor de kinderen van alle vijf pilotscholen gestart, in de klassen 3, 4 en 5.

De Stichting Leerorkest Aruba brengt zo de ‘muziekschool’ in de klas. De nieuwe online lessen worden zelfs live uitgezonden op TeleAruba, kanaal 23 en een aantal keer per week herhaald.

Natuurlijk zijn alle lessen ook nog steeds te bekijken op de webpagina van het Leerorkest Aruba. De docent kan dan Klas 2 of 3 basis kiezen en de les kan beginnen.

Elke twee weken zendt Leerorkest een nieuwe online les uit via TeleAruba, de eerste week is er een online les, en de week erna krijgt de klassendocent een handleiding met een aansluitende les van het Leerorkest om zelf in de klas te doen.

Muzikaal talent

Leerorkest Aruba heeft als doel om alle kinderen in Aruba de kans te geven om te leren op een muziekinstrument te spelen, tijdens en na schooltijd.

Door een Leerorkest te introduceren in de scholen, kan volgens de organisatie een laagdrempelige structuur binnen de scholen opgezet worden, zodat alle kinderen een kans krijgen hun muzikale talenten te ontdekken en ontplooien. Het voordeel is, dat de lessen in het begin tijdens schooltijd zullen plaatsvinden.

In totaal zijn er op Aruba ongeveer 41 reguliere basisscholen. Sinds de zomer van 2021 is de wens van het Leerorkest eindelijk uitgekomen: de schoolbesturen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarbij er op bijna elke basisschool van Aruba online Algemene Muzikale Vormingslessen worden gegeven.

Deel dit artikel