Nieuws op Aruba

Vandaag opnieuw behandeling zaak Avestruz met Arubaanse ex-minister Sevinger

ORANJESTAD – De grote Avestruz-zaak wordt vandaag vervolgt in de rechtbank van Aruba. De zaak draait om ambtelijke corruptie en gesjoemel met overheidsterreinen ten tijde van het kabinet Mike Eman, tussen 2009 en 2017. De rechtbank heeft drie dagen voor de behandeling gereserveerd.

Hoofdverdachte is oud-minister Benny Sevinger. Hij was destijds minister van Infrastructuur, Integratie en Ruimtelijke ordening. Sevinger en vijf andere verdachten hebben volgens het OM op verschillende manieren illegaal erfpachtrechten gekregen van het Land Aruba. 

Ambtelijke omkoping 

Het was hierbij minister Sevinger die als spin in het web fungeerde. Het OM noemt hem de essentiële schakel die dit alles mogelijk maakte.

Bij de oud-minister was sprake van passieve omkoping. Hij werd als minister omgekocht. Zijn ambtelijk maatje, Abath, is omgekocht als ambtenaar. Voor de overige verdachten geldt dat er sprake is van actieve omkoping. 

Zij hebben Sevinger/Abath – naar mening van het Openbaar Ministerie – omgekocht. Het betreffen verschillende zaaksdossiers waarin verschillende verdachten betrokken zijn.

Verduistering

Bovendien heeft Sevinger volgens het OM in de periode 1 januari 2015 en 1 januari 2016 diverse geldbedragen verduisterd die toebehorende aan stichting Fundacion Curason Berde. 

Verdachte Sevinger en een tweede verdachte hebben in de periode tussen 1 januari 2014 en 28 maart 2017 in Aruba zich schuldig gemaakt aan gewoonte witwassen. Dit door de daadwerkelijk herkomst van voorwerpen te verhullen.

Er loopt nog een financieel onderzoek naar het wederrechtelijke verkregen voordeel van Sevinger in al deze zaken.

Deel dit artikel