Nieuws op Aruba

RIVM: Aantal positieve testuitslagen en ziekenhuisopnames op Aruba dalen licht

Map of Aruba with a cell of the novel coronavirus (COVID-19, 2019-nCoV) in the center of a red viewfinder. White map isolated on a blue green background. (colors used: blue, green, red and black). Conceptual image: coronavirus detected, closing of borders, area under control, stop coronavirus, defeat the virus, quarantined area, spread of the disease, coronavirus outbreak on the territory, virus alert, danger zone, confined space. Vector Illustration (EPS10, well layered and grouped). Easy to edit, manipulate, resize or colorize.

DEN HAAG – Afgelopen maand steeg het aantal positieve testuitslagen in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden licht vergeleken met de maand ervoor. Maar niet in Aruba. Dat kan geconcludeerd worden uit de maandcijfers van het RIVM voor de Caribische eilanden.

In Aruba zijn in december 201 positieve testuitslagen gemeld, een geringe afname ten opzichte van het aantal meldingen in november toen de teller op 296 bleef steken. Het aantal COVID-19 gerelateerde ziekenhuisopnames daalde in december naar 24, dat was in november nog 36.

Op Aruba werden minder dan vijf COVID-19 gerelateerde sterfgevallen gemeld. In de laatste week van december en de eerste twee dagen van het nieuwe jaar kregen 34 per 100.000 inwoners een positieve testuitslag en was de test positiviteit negentien procent

Alle eilanden

Op alle eilanden samen waren er in november nog 474 meldingen. In december liep dat lichtjes op naar 575, zodat er globaal gesproken sprake is van een lichte stijging in het Caribisch gebied.

Het aantal nieuwe COVID-19 gerelateerde ziekenhuisopnames op alle eilanden samen steeg ook licht. Er waren zestig opnames, terwijl dat er in november 54 waren. De COVID-19 gerelateerde sterfte was in december laag. Vijf mensen overleden aan de gevolgen van hun covid-infectie, net als in november.

Varianten

Van de Omicron BA.2, BA.4 én BA.5 zijn er meerdere subvarianten en recombinanten die met extra aandacht worden gevolgd. Op de Benedenwindse eilanden zijn de subvariant 22E (Omicron) BQ.1 en afgeleiden (afgeleide van BA.5) dominant (87 procent op Aruba, 88 procent op en 84 procent op Bonaire in de laatste week van het jaar.

Daarnaast circuleren subvarianten 22D (Omicron) BA.2.75 en afgeleiden en 22F (Omicron) XBB en afgeleiden (recombinant van BA.2.75 en BA.2.10).

Testbeleid

Sinds het begin van de COVID-19 epidemie is het testbeleid op de eilanden geleidelijk veranderd. Niet alle met COVID-19 besmette personen worden getest. De werkelijke aantallen zijn daarom hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Per 8 maart worden positieve testuitslagen niet meer dagelijks gemeld door de eilanden. In de gepresenteerde data vanaf 8 maart kan het voorkomen dat er cumulatieve aantallen van een periode van meerdere dagen worden gemeld binnen één meldingsdatum.

Gratis

Tot 31 mei verrichtte de GGD op Curacao bron- en contactonderzoek, BCO. Tot 4 juni bood Curacao gratis grootschalig testen aan. Vanaf 5 juni 2022 is dit beleid gewijzigd en is testen op Corona-19 niet langer gratis.

Het percentage positieve testen is vanaf 5 juni niet eenduidig te vergelijken met de periode ervoor, met name door de veranderde samenstelling van de groep personen die zich laat testen.

De groep die zich in de toekomst zal laten testen zal voornamelijk reizigers, (verzekerde) personen met klachten en klinische testresultaten betreffen.

Deel dit artikel