Nieuws op Aruba

San Nicolas en Oranjestad centraal tijdens Koninklijk bezoek

ORANJESTAD – Koning Willem Alexander, Maxima en prinses Amalia brengen op 30 en 31 januari 2023 een bezoek aan Aruba.

Tijdens deze twee dagen ligt de focus in San Nicolas en Oranjestad.

Programma San Nicolas

Op maandag 30 januari brengt de Koninklijke delegatie samen met de Gouverneur van Aruba, Zijne Excellentie Alfonso Boekhoudt en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties mevrouw Alexandra van Huffelen een bezoek aan de district San Nicolas om zich onder te dompelen in de cultuur van San Nicolas.

Boy Ecury eerbetoon

Vroeg in de middag krijgen de scholen in San Nicolas om 15u25 de gelegenheid om de Koninklijke delegatie te verwelkomen. Op de Filomena College Basis School en Filomena College Mavo presenteren zij het theaterstuk ‘Op Zoek naar Boy’, een samenwerking met Colegio San Antonio, Filomena College, Muchila Creativo, Sticting Monumentenfonds Aruba, MBO Media College Amsterdam en Stichting Cultuurgeneratie. Samen met deze presentatie besteden ze aandacht aan de muurschildering van Boy Ecury, een eerbetoon aan de jonge held die sneuvelde op 6 november 1944.

Bezoek aan het Industriemuseum

Vanaf het Filomenacollege wandelt de Koninklijke delegatie over de piazza van de Sint-Theresitakerk richting het Industrieel Museum. Hier worden ze begeleid door de leerlingen van de basisschool en artiesten onder leiding van de heer John Freddy Montoya en mevrouw Lupita Bernabela. In het Industrie museum zal de Stichting Arubaans Museum de Koninklijke delegatie uitleg geven over de verschillende economische ontwikkelingen die we op Aruba doormaakten, zoals deze door het hele museum worden getoond.

San Nicolas centrum

Vanaf 16.15 uur wandelt de Koninklijke familie in het hart van San Nicolas om te genieten van de verschillende muurschilderingen die de gebouwen in het hart van San Nicolas sieren. De laatste stop in San Nicolas op de route is om 16:45 uur bij de Nicolaas Store. Hier wordt de delegatie vermaakt met een show geproduceerd door de heer Freddy Tromp om het talent van de Arubaanse jeugd te laten zien.

Cultureel programma Oranjestad

Op 31 januari gaat de Koninklijke delegatie verder met het beleven van de rijke en diverse cultuur van Aruba. Dit evenement vindt plaats op de Plaza Padu en culmineert in het Fort Zoutman voor het Bon Bini Festival.

Plaza Padu

De Koninklijke delegatie arriveert om 19.00 uur op de Plaza Padu waar ze worden begroet door een groep kinderen die de delegatie zullen verwelkomen. Hierna zal er een markt zijn met een diversiteit aan ambachtslieden die hun authentieke werk tentoonstellen zoals sieraden, rum, huisproducten, kaarsen, lekkernijen en unieke tassen. Direct na de markt op de Plaza Padu beleeft de Koninklijke delegatie een spectaculaire productie in de vorm van een dans- en muziekshow van bekende lokale artiesten. Onder hen zijn Chris Kross, Johnny Schaarbaai, Christopher Rudolfo, Denny Loefstop, Edjean Semeleer, Susjaira Kerpens en ballerina Liselotte van Doorn.

Kort daarna is er een feestelijke danspresentatie door Club di Movimiento onder leiding van Samantha Westera-Juppa die de Koninklijke familie zal begeleiden naar de festiviteiten op het Bon Bini Festival.

Het publiek kan alles op het Bon Bini Festival volgen via een live videofeed op een groot scherm dat op de Plaza Padu wordt uigezonden.

Bon Bini-festival:

De festiviteiten gaan verder op het Bon Bini Festival om 19:20 uur met een grondige presentatie van Aruba’s geschiedenis en folklore. Het Koninklijk bezoek wordt afgesloten met een carnavalsoptocht en brassband die de Koninklijke familie zal begeleiden bij hun vertrek.

Speciale uitnodiging

De Koninklijk Bezoek Commissie nodigt de hele gemeenschap uit om de festiviteiten in San Nicolas en Oranjestad bij te wonen en deel uit te maken van deze Koninklijke viering. Kom ons eiland en diversiteit vieren op 30 en 31 januari 2022.

Deel dit artikel