Nieuws op Aruba

Uitspraak corruptiezaak Sevinger in Aruba op 14 april

ORANJESTAD – Op 14 april van dit jaar doet de rechtbank uitspraak in de Avestruz-zaak, waarin oud-minister Benny Sevinger hoofdverdachte is. Hij was destijds minister van Infrastructuur, Integratie en Ruimtelijke ordening. 

Sevinger en vijf andere verdachten hebben volgens het OM op verschillende manieren gesjoemeld met overheidsterreinen en illegaal verkregen erfpachtrechten. Op Aruba wordt deze zaak gezien als de grootste corruptiezaak van het eiland.

Eisen

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen de voormalige AVP-minister. Naar de mening van het Openbaar Ministerie heeft Sevinger zich schuldig gemaakt aan omkoping, fraude, machtsmisbruik, witwassen en verduistering. 

Het Openbaar Ministerie eiste ook dat Sevinger zijn passief kiesrecht verliest en het recht verliest om welke functie dan ook te bekleden voor de maximale periode van tien jaar. Daarnaast start het OM een ontnemingszaak voor een bedrag van bijna één miljoen florin. 

Verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft ook gevangenisstraffen geëist tegen verdachte P. Sussebeek, voormalig ambtenaar van DOW, voor omkoping en witwassen van geld. Naast de gevangenisstraf eiste het OM ook de verbeurdverklaring van een bedrag van 1,3 miljoen dollar dat in beslag was genomen bij een bank op Curaçao. 

Volgens het Openbaar Ministerie is Sussebeek degene die het grootste voordeel heeft gehaald. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn relatie met de minister en zichzelf verrijkt ten koste van de gemeenschap van Aruba, zegt het OM.

Tegen verdachte L. Arends is een gevangenisstraf van drie jaar en een maximale boete van 25.000 florin geëist. Arends wordt beschuldigd van het oplichten van het land Aruba via verschillende projecten en van omkoping. 

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van twee jaar en een maximale boete van 25.000 florin geëist tegen de verdachten C.R. Mansur, E.R. Werleman en N.D. Nuñez. 

Ze worden ook beschuldigd van oplichting en vervalsing. Verdachte N. is eerder veroordeeld in de zaak Ibis. Het Openbaar Ministerie heeft 6 maanden gevangenisstraf geëist tegen voormalig directeur van DIP F. Abath. Voor de andere verdachten zijn taakstraffen en boetes geëist. Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak gevraagd in de zaak tegen verdachte E. Biemans.

Deel dit artikel