Nieuws op Aruba

Nederland en Aruba organiseren Klimaatconferentie op Aruba

DEN HAAG – Nederland en Aruba slaan de handen ineen om de strijd tegen de klimaatproblematiek op kleine eilanden aan te gaan. In een gezamenlijke inspanning organiseren zij de allereerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) op Aruba.

De conferentie zal plaatsvinden van 10 tot en met 12 mei en heeft als voornaamste doel de samenwerking tussen kleine eilanden wereldwijd te bevorderen op het gebied van klimaatactie.

Kleine eilanden, zoals die in het Koninkrijk, worden onevenredig hard getroffen door klimaatverandering en ondervinden al de negatieve effecten hiervan. Het is daarom van cruciaal belang dat er internationale samenwerking wordt gezocht om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan te beperken. Nederland en Aruba willen met de CCEC de eilanden in het Caribisch gebied een voorbeeld laten zijn voor de klimaataanpak op kleine eilandstaten wereldwijd.

Op uitnodiging van premier van Aruba Evelyn Wever-Croes en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, zullen vertegenwoordigers van landen en organisaties samenkomen op Aruba. Dit zijn niet alleen vertegenwoordigers van eilanden uit de Caribische regio, maar ook uit relevante partijen daarbuiten, zoals eilandstaten in de Stille Oceaan, VN organisaties, kennisinstituten en financiële instellingen.

Klimaatdoelen

De eerste dag van de conferentie staat in het teken van de klimaat- en energietransitie binnen het Nederlandse Koninkrijk. De Caribische eilanden van het Koninkrijk bespreken wat nodig is aan samenwerking om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Dag twee van de conferentie is internationaal georiënteerd; dan gaat een breed panel aan landen en organisaties met elkaar in gesprek over de klimaatactie die nodig is voor eilanden wereldwijd. Op de derde dag bezoeken de deelnemers energieprojecten op Aruba en gaan ze in gesprek met jongeren over de klimaat- en energietransitie op het eiland.

Tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) heeft Nederland zich ingezet om de klimaat- en energietransitie op kleine eilandstaten, zoals die in het Caribisch deel van het Koninkrijk te versnellen. Hiertoe heeft Nederland zich aangesloten bij initiatieven zoals het Local2030 Islands Network en het SIDS Lighthouse Initiative. Met de Caribbean Climate & Energy Conference op Aruba wil het kabinet hierop voortbouwen.

Deel dit artikel