Nieuws op Aruba

Aruba waakzaam voor toename dengue in de regio

Dengue mug

ORANJESTAD – Aruba zet zich schrap voor een mogelijke toename van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, op het eiland. Dat meldt het Arubaanse gezondheidsdepartement (DVG). Vooral het Amerikaanse continent, inclusief Latijns-Amerikaanse landen en Caribische eilanden, signaleert een forse groei in dengue-gevallen.

De DVG trekt aan de bel, doordat het denguevirus in opmars is in landen als Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia en Peru. Ook eilanden zoals Puerto Rico en Guadeloupe melden een significante stijging. Met het oog op het toeristische karakter van Aruba, dat dagelijks bezoekers uit deze regio’s ontvangt, houdt het eiland de situatie nauwlettend in de gaten.

In Aruba is het aantal dengue-overdragende muggen momenteel laag door een gebrek aan regenval. Maar ook zonder regen worden er broedplaatsen van muggen gevonden in lokale gemeenschappen. De DVG waarschuwt voor het komende regenseizoen, dat van juni tot december duurt. Burgers worden opgeroepen alert te blijven en actief hun huizen en omliggende ruimtes mugvrij te houden.

Meldingen

Tussen januari en mei van dit jaar ontving de epidemiologie- en onderzoeksafdeling van de DVG 24 meldingen van mogelijke dengue-gevallen. Hiervan zijn er tien in het laboratorium bevestigd. De situatie blijft, in samenwerking met zorgverleners, nauwlettend gevolgd worden.

Dengue uit zich in symptomen zoals hoge, acute koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken, pijn in botten, gewrichten en spieren, oogpijn en huiduitslag. Het DVG roept burgers op om bij deze symptomen contact op te nemen met hun huisarts of zorgverlener. De juiste zorg en begeleiding is essentieel in het bestrijden van dit virus.

Deel dit artikel