Nieuws op Aruba

Militairen bereiden zich voor op orkaanseizoen

ORANJESTAD – Morgen vertrekt het noodhulpdetachement van Defensie in het Caribisch Gebied naar de Bovenwindse eilanden. Het marinierssquadron vanuit Aruba en de Caribische Militairen, de 43e compagnie in de West en het ondersteuningsschip Zr.Ms.Pelikaan vanuit Curaçao. 

De militairen gaan daar de jaarlijkse orkaannoodhulpoefening HUREX uitvoeren. Bijzonder is dat dit jaar ook de Nederlandse minister van Defensie, Kajsa Ollongren, een bezoek brengt aan de oefening op Sint-Maarten.

Het gaat om in totaal zo’n vijfhonderd militairen. Defensie oefent één keer per jaar, voorafgaand aan het orkaanseizoen, wat zij dan precies moet en kan doen. 

De oefening speelt zich af rond de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Op het programma staat onder andere het structureren van crisiscommunicatie en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Maar ook het bereikbaar maken van getroffen gebieden, de evacuatie van burgers en het direct leveren van noodhulp. De oefening duurt tot en met maandag 8 mei. 

Minister van Defensie

Dit jaar sluit ook de Nederlandse minister van Defensie, Kajsa Ollongren, aan bij de orkaannoodhulpoefening. Tijdens haar bezoek aan Sint-Maarten zal zij onder andere door middel van demonstraties zien hoe Defensie tijdens een natuurramp samenwerkt met de lokale autoriteiten. 

Deel dit artikel