Nieuws op Aruba

Aruba zet stap voorwaarts met kredietregistratiesysteem

ORANJESTAD – Aruba zet een stap voorwaarts met een kredietregistratiesysteem zoals die functioneert in Nederland. Met de recent aangenomen wet op Aruba is op het eiland de basis gelegd om de structurering van een registratieproces van mensen met schulden op correcte wijze te beginnen.

Volgens cijfers hebben op Aruba drie op de tien huishoudens meer schulden dan inkomen. Dit kan leiden tot ernstige sociaal-economische problemen voor gezinnen, met consequenties voor de gehele gemeenschap, zegt het ministerie van Economische Zaken in Oranjestad. 

De implementatie van het Krediet Registratiesysteem kan hierin een belangrijke rol spelen, door het mogelijk te maken verantwoorde leningen te verstrekken en buitensporige schulden te voorkomen.

Privacybescherming

Volgens het ministerie is een belangrijk aspect van de nieuwe wet de privacybescherming van consumenten. Om deze te waarborgen, is een wettelijke basis voor structurele informatie-uitwisseling op een beveiligde manier noodzakelijk. 

De implementatie van het Krediet Registratiesysteem zou banken en andere financiële entiteiten in staat stellen om leningen te verstrekken aan mensen die deze kunnen terugbetalen, waardoor het risico voor zowel de instellingen als de consumenten wordt verminderd.

Deel dit artikel