Nieuws op Aruba

IMF: Arubaanse economie veert op, overheidsschuld blijft zorgpunt

ORANJESTAD – Aruba’s economie heeft een sterke heropleving getoond na de impact van de pandemie, meldt een recent rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ondanks de verbeterde fiscale balans blijft de overheidsschuld zorgwekkend hoog.

Het IMF-team, onder aanvoering van Takuji Komatsuzaki, bracht een bezoek aan Aruba van 22 mei tot 2 juni. De bevindingen werden vandaag vrijgegeven.

In het rapport wordt gesproken van een sterke opleving van de economische activiteit, naarmate de gevolgen van de pandemie verminderen. Het bruto binnenlands product (BBP) – de totale verdiensten van de Arubanen in een jaar – groeide in 2021 met bijna dertig procent. Voor 2022 wordt een verdere groei van ruim zeven procent verwacht.

Dit herstel wordt toegeschreven aan de opleving van het toerisme na het opheffen van de pandemiebeperkingen. Daarnaast is de inflatie enigszins verminderd tot bijna vijf procent in april. Dit werd mede veroorzaakt door de prijzen van geïmporteerde energie en voedsel, en tariefverhogingen voor water en elektriciteit in augustus 2022.

Het rapport benadrukt ook dat de werkloosheid gedaald is tot iets minder dan zeven procent in juni 2022. De banksector vertoont een gezonde kapitalisatie, liquiditeit en winstgevendheid, hoewel de kredietgroei slechts licht is toegenomen.

Het sterk herstelde toerisme heeft het lopende overschot vergroot. Eind 2022 waren de internationale reserves nog steeds voldoende, met een importdekking van ruim zeven maanden.

Ondanks de verbeterde fiscale balans, signaleert het IMF een blijvend hoge overheidsschuld. Het begrotingstekort is licht afgenomen tot een half procent van het BBP, tegenover ruim zestien procent in 2020. Deze afname is het resultaat van hogere inkomsten, economische herstelhulp en een daling van de uitgaven door de pandemie.

De schuld van de centrale overheid is gedaald van een piek van ruim 112 procent van het BBP in 2020 tot ruim 91 procent eind 2022. Daarnaast heeft Fitch in maart 2023 de externe langetermijnschuldbeoordeling van Aruba opgewaardeerd van BB naar BB+.

Deel dit artikel