Nieuws op Aruba

Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

ORANJESTAD – Joran van der Sloot heeft maandag geweigerd het laissez-passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010. Hij moet na het proces in de VS, mocht dit er inderdaad van komen, terug naar Peru voor de rest van zijn straf. Vorige week zei Van der Sloots advocaat nog dat zijn cliënt de uitlevering niet aanvecht en naar Amerika wil gaan.

Eerder maandag berichtte De Telegraaf dat Van der Sloots uitlevering aan de VS om een andere reden op losse schroeven staat. De Nederlandse ambassade in Peru zou namelijk een formele klacht hebben ingediend tegen Peru omdat de gevolgde procedure juridisch gezien onjuist is, waardoor Van der Sloots rechten op een eerlijk proces geschonden zijn. De krant baseerde zich daarbij op uitlatingen van advocaat Altez.

Maandag maakten de Peruaanse autoriteiten bekend dat de uitlevering voor aanstaande donderdag staat gepland. Zaterdag werd daarvoor al een eerste stap gezet, toen Van der Sloot verplaatst werd naar een andere gevangenis in Peru.

Deel dit artikel