Nieuws op Aruba

Otmar Oduber klaar voor confrontatie in de rechtbank

Foto - NoticiaCla

ORANJESTAD – Voormalig politicus en zakenman Otmar Oduber heeft donderdag aangekondigd klaar te zijn om de strijd aan te gaan met het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt NoticiaCla. Oduber is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen.

“Het OM probeert mij schuldig te bevinden op basis van beschuldigingen die ik als ‘flauw’ beschouw”, stelde Oduber tijdens de persconferentie. Hij benadrukte dat van alle beschuldigingen in de zaak, er nog maar drie overblijven. Deze worden door het OM als voldoende beschouwd om hem formeel te vervolgen.

Hoewel het OM nog geen officiële publieke aankondiging van de vervolging heeft gedaan, onthulde Oduber dat hij een e-mail heeft ontvangen met daarin de intentie om hem formeel te dagvaarden voor de Flamingo-zaak. De exacte datum van de hoorzitting is echter nog niet bekend.

Aanklacht

Volgens Oduber zijn de overgebleven aanklachten gekoppeld aan drie afzonderlijke zaken. De eerste betreft de Malmok-zaak, waarin hij ervan wordt beschuldigd grond te hebben toegewezen aan twee personen terwijl het niet hun beurt was. 

De tweede aanklacht betreft een vermeend onrechtmatig arbeidsbeleid waarin mensen bij de overheid werden aangenomen zonder dat ze daadwerkelijk kwamen werken. 

De derde aanklacht is gerelateerd aan de Esser-zaak, waarin Oduber ervan wordt beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt door mensen werk te geven, sommigen van hen geregistreerd als kiezers van zijn voormalige politieke partij POR.

De voormalige politicus zegt publiekelijk zijn naam te verdedigen, zelfs als dit betekent dat hij zijn zaak tegen het OM, de politie en de Landrecherche moet aangaan. Hij benadrukte dat hij bereid is om civielrechtelijke actie te ondernemen tegen iedereen die vals tegen hem heeft getuigd.

Oduber sloot zijn verklaring af met een bericht aan Aruba Bank, de financiële instelling die hij verantwoordelijk houdt voor het falen van zijn bedrijf. Hij gaf aan bereid te zijn mensen bij de bank aansprakelijk te stellen, met schadevergoedingen die mogelijk in de miljoenen lopen, aangezien er veel geld op het spel stond.

Terugkeer

Oduber bevestigde tijdens de persconferentie zijn terugkeer naar de actieve politiek, vier jaar na zijn terugtreding in september 2019. De lopende zaak tegen hem is volgens hem geen belemmering. Mocht Oduber schuldig bevonden worden, dan trekt hij zich onmiddellijk terug. 

Oduber ging ook in op zijn gezondheid, naar eigen zeggen een belangrijke reden voor het verlaten van de politiek in 2019. Hij verzekerde dat zijn gezondheid, na het ondergaan van grote veranderingen, waaronder gewichtsverlies, nu toelaat om weer actief te worden in de politiek. 

Hij sloot de mogelijkheid niet uit om terug te keren via een nieuw op te richten partij of zich aan te sluiten bij een bestaande partij, maar verdere details daarover gaf hij niet.

Deel dit artikel