Nieuws op Aruba

Belastingdienst Aruba haalt in eerste helft 2023 meer geld binnen

ORANJESTAD – In de eerste helft van 2023 heeft de belastingdienst van Aruba een totaalbedrag van ruim 1 miljard florin aan inkomsten binnengehaald.

Van dit bedrag werd 550 miljoen florin (51 procent) verzameld uit belastinginkomsten en 519 miljoen florin (49 procent) uit toeristenbelasting, premies voor AOV/AWW en AZV, erfpachtcanon en inkomsten uit de afgifte van verblijfsvergunningen, werkvergunningen en andere juridische kwesties met betrekking tot buitenlanders die in Aruba willen verblijven, werken of zich willen vestigen. 

Vergelijking

In vergelijking met 2019, het jaar vóór de pandemie, zijn de inkomsten met negentien procent gestegen. Ook in vergelijking met 2022 is er een aanzienlijke stijging van 38 procent in belastinginkomsten, zowel direct als indirect, in de eerste helft (januari tot juni) van 2023. 

Deze inkomstengroei ten opzichte van 2019 en 2022 weerspiegelt onder andere de aanpassing van het BBO-tarief op 1 januari 2023 en de aanpassing en verdeling van toeristenbelastingopbrengsten.

Het BBO-tarief op Aruba verwijst naar de Belasting op Bedrijfsomzetten. Dit is een belasting op de omzet die bedrijven genereren door de verkoop van goederen en diensten. 

Cijfers

De inkomsten uit directe en indirecte belastingen zijn met 38 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, en deze vertegenwoordigen 62 procent van het begrotingsinkomsten van Aruba voor 2023.

Inkomsten voor andere instanties zijn met 11 procent gestegen. De totale inkomstenstijging in de eerste helft van 2023 bedraagt 23 procent in vergelijking met 2022.

Deel dit artikel