Nieuws op Aruba

Ondernemers Aruba: Misplaatste trots kost het volk miljoenen 

ORANJESTAD – Misplaatste trots van de Arubaanse regering kost het volk miljoenen. Dat zeggen ondernemers in de toeristenindustrie, de middenstand en de Kamer van Koophandel. 

Zij hebben berekend wat het de Arubaanse gezinnen zal kosten als de Rijkswet Aruba financieel toezicht niet wordt geaccepteerd door de regering en het parlement.

Volgens de handelsverenigingen zal de Arubaanse overheid zonder Rijkswet geld moeten lenen tegen een hogere rente, wat Aruba ten minste dertig miljoen florin per jaar gaat kosten, ruim vijftien miljoen euro. 

“Uiteindelijk moet de bevolking dit extra bedrag dragen. Hoewel de belastingdruk op Aruba al hoog is, zal dit nieuwe schuldenbeheer elke familie nog eens 870 florin per jaar extra kosten. Dat komt neer op 450 euro.”

Druk

Vorige week verweet de minister-president, Evelyn Wever-Croes, Nederland dat Den Haag Aruba financieel onder druk zet. Nederland vraagt al sinds 2020 aan Aruba om de Rijkswet te ondertekenen.

Aruba kreeg in 2020 en 2021, net als Curaçao en Sint-Maarten, honderden miljoenen aan coronaleningen. Voor 10 oktober van dit jaar moeten die leningen zijn terugbetaald of moet er een herfinanciering zijn afgesproken.

Nederland stelt als voorwaarde voor herfinanciering aan Aruba dat ze een Rijkswet ondertekenen voor financieel toezicht op het eiland. Als Wever-Croes dat tekent, wordt de rente van de herfinanciering rond de drie procent, anders moet Aruba de komende twintig jaar zes tot acht procent rente betalen.

Om verdere financiële lasten op de Arubaanse gemeenschap te voorkomen, die al aanzienlijke belastingen betalen, roepen de vier handelsverenigingen de Arubaanse regering en het parlement op om een praktische beslissing te nemen in plaats van een emotionele beslissing.

Deel dit artikel