Nieuws op Aruba

Overheid Aruba wijzigt muggenbestrijdingsbeleid

Oranjestad – De overheid van Aruba stopt met uitroken van mangroves ter bestrijding van de Gele Koortsmug. De Directie Volksgezondheid reageert daarmee op een urgente verzoek door de stichting Nationale Park Aruba.

De pesticide die gebruikt wordt is bedoeld om de muggensoort Aedes taeniorhynchus te bestrijden, die in de mangroven broedt. Hoewel deze pesticide effectief is tegen de muggen, blijkt uit onderzoek dat het niet alleen de muggen doodt, maar ook andere inheemse soorten en insecten die essentieel zijn voor het delicate mangrove-ecosysteem. Bovendien heeft het pesticide een negatieve invloed op de gezondheid van de mangroven zelf.

De overheid voert jaarlijks rookoperaties uit in de periode van september tot december, voornamelijk in de mangrovegebieden nabij Mangel Halto, Santo Largo, Savaneta en in het noorden van het eiland. Deze operaties zijn bedoeld om de overlast van zwarte muggen (Aedes taeniorhynchus), die weliswaar niet schadelijk zijn voor de gezondheid maar wel voor ongemak zorgen, te verminderen.

In plaats van uitroken werken de overheid en de fundashin samen om het muggenprobleem op een natuurlijke en duurzame manier aan te pakken. Een oplossing die momenteel wordt onderzocht, omvat het graven van kanalen in de mangroven om de watercirculatie te verbeteren. Dit vermindert naar verwachting niet alleen het muggenprobleem, maar bevordert ook een gezonder ecosysteem voor de mangroven.

Het ultieme doel van de stichting Nationale Park Aruba is om ervoor te zorgen dat de mangroven in de door hen beschermde gebieden gezond blijven om muggenoverlast te voorkomen. 

Deel dit artikel