Nieuws op Aruba

Arubaanse overheid waarschuwt voor zonnesteek door extreme hitte

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid waarschuwt haar inwoners voor extreme hitte en een zonnesteek, die daarbij opgelopen kan worden. “Een zonnesteek is bijzonder gevaarlijk tijdens hittegolven en kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder hersenbeschadiging en zelfs overlijden”, aldus de dienst Volksgezondheid.

De afgelopen dagen hebben zich ongebruikelijk hoge temperaturen voorgedaan op Aruba, ondanks het doorgaans constante klimaat. “Deze extreme hitte, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid, kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij langdurige blootstelling aan de hitte”, zegt de Dienst.

Een hittegolf kan impact hebben op zowel mens als dier. Het heeft bijzondere gevolgen voor mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, astma, kanker, maar ook voor mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten en buiten moeten werken. 

Andere risicogroepen zijn ouderen, jonge kinderen en mensen met overgewicht of obesitas. Tijdens perioden van extreme hitte of hittegolven lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Tijdens dagen van extreme hitte of langdurige blootstelling aan de zon, zweet het lichaam meer dan normaal, verliest de mens meer vocht en kan men zich onwel voelen. Extreme hitte kan hoofdpijn, duizeligheid, braken, flauwvallen en zelfs een zonnesteek veroorzaken.

Vermijden

De Directie Volksgezondheid adviseert de gemeenschap om tussen 11.00 en 14.00 uur de felle zon te vermijden. Het is essentieel om gedurende de dag voldoende water te drinken en fysieke activiteiten te beperken tijdens deze warme uren. Let extra op kleine kinderen en ouderen, en zorg ervoor dat ze goed gehydrateerd zijn. Als ze symptomen vertonen, is het raadzaam hen onmiddellijk naar een arts of de eerste hulp te brengen.

Deel dit artikel