Nieuws op Aruba

Hoofdcommissaris Arnhem spreekt zich uit over zaak agent Vos: ‘Dit is verschrikkelijk, mensen moeten op de politie kunnen vertrouwen’

ORANJESTAD – Hoofdcommissaris van politie Ramon Arnhem heeft zich uitgesproken over de zaak van politieagent Vos, die al zes maanden wordt vastgehouden op verdenking van malversatie. “Dit is verschrikkelijk. Mensen moeten op de politie kunnen vertrouwen. Juist wij moeten het toonbeeld van integriteit zijn. Dat mag je van de politie verwachten,” zei Arnhem in het programma Noticiacla LIVE dat donderdagochtend om 11 uur werd uitgezonden.

“Als dat niet het geval is, is dat een flinke deuk in ons imago,” voegde de hoogste politiechef toe. Journalist Tito Laclé vroeg de hoofdcommissaris hoe deze zaak het korps heeft beïnvloed. “Ik ben erg verdrietig over wat er is gebeurd,” zei Arnhem.

Commissaris Arnhem legde uit dat de politie zelfreflectie uitvoert, zich afvragend hoe zoiets heeft kunnen gebeuren, en dat er veel interne gesprekken over dit onderwerp zijn. “We zijn ook zeer betrokken bij het thema integriteit. We moeten ook kijken waar de kwetsbare punten zitten, maar we moeten ook naar onszelf kijken. Hoe kan dit gebeuren?”

Arnhem werd gevraagd of, zoals vaak wordt geportretteerd in politiefilms en -series, de verleiding van meer geld – gezien het feit dat een politieagentensalaris soms niet toereikend is en ze zien hoeveel geld er in de criminele wereld omgaat – een reden kan zijn. De hoofdcommissaris wilde dit echter niet geloven. “Je bent politieagent geworden. We moeten integer en waakzaam zijn. Dit mag niet gebeuren. We moeten naar onszelf kijken,” begon Arnhem. “Dat mensen kwetsbaar zijn, is een feit. Het is geen excuus om toe te geven aan de verleiding omdat ik zie dat een crimineel meer geld verdient. Misdaadgeld is nooit goed geld,” zei Arnhem. “Dit mag simpelweg niet gebeuren. En ik zal nooit zeggen dat het overal ter wereld gebeurt, dus het kan hier ook gebeuren. Nee, we moeten gewoon zorgen dat het hier niet gebeurt. De gemeenschap heeft recht op een integere politiemacht,” voegde Arnhem eraan toe.

Deel dit artikel