Nieuws op Aruba

Venezolanen op Aruba betrokken bij illegale overtocht van familieleden

ORANJESTAD – Verschillende van de 66 Venezolanen die recentelijk zijn aangehouden bij een poging illegaal Aruba binnen te komen, kregen financiële steun van hun familieleden die al op het eiland wonen. Verschillende media op Aruba melden dit. 

Deze familieleden hielpen met de financiering van de reis naar Aruba. De 66 Venezolanen, die werden betrapt bij hun poging het eiland illegaal binnen te komen, zeggen het land te ontvluchtten vanwege de slechte levensomstandigheden in Venezuela.

De groep bestaat uit twee subgroepen van respectievelijk 28 en 38 personen die binnen een periode van vijf dagen op Aruba aankwamen vanuit het schiereiland Paraguana in de staat Falcon, zonder de juiste reisdocumentatie.

Dollars

Het schip waarmee ze reisden, was niet geregistreerd en werd onderschept net voor aankomst op Aruba. Degenen die meereisden, betaalden 500 tot 600 dollar voor hun reis. 

Om deze bedragen te kunnen betalen, verkochten sommige mannen hun auto’s of motorfietsen. Anderen kregen financiële steun van hun familieleden die al op Aruba wonen. 

Het is interessant en onbekend of deze familieleden op Aruba ook illegaal zijn of daar legaal verblijven. De planning voor deze reizen duurde minstens vier weken. De organisatoren van deze reizen veranderden de datums vaak opzettelijk om te voorkomen dat er informatie zou lekken en zij vroegtijdig in Venezuela zouden worden aangehouden.

Bezorgdheid groeit

De komst van weer twee volle boten zorgen voor groeiende bezorgdheid over de trend. Rino Hermans, de directeur van het Bureau voor Rampenbestrijding Aruba, BRA, legt uit het aantal mensen aan boord van deze boten toeneemt. “Voorheen waren het er twaalf tot vijftien, maar nu zijn het er ongeveer dertig.” 

Hermans zegt met zijn dienst gekeken te hebben of er op geschaald moet worden. Hij vindt het noodzakelijk om dit met de ministerraad te bespreken. Op dit niveau zijn ze verplicht de ministerraad te informeren over de leiding over deze incidenten op tactisch niveau en managementniveau. Het overleg heeft nog niet plaatsgevonden.

Deel dit artikel