Nieuws op Aruba

Overheid Aruba zoekt naam voor kruising Wilhelminastraat en Columbusstraat

ORANJESTAD – De regering van Aruba heeft een unieke oproep gedaan aan de burgers: kom met een passende naam voor het splinternieuwe plein gelegen op de kruising van de Wilhelminastraat en de Columbusstraat. Dit initiatief is volgens de Arubaanse overheid niet alleen een kans om deel te nemen aan de vormgeving van de stad, maar ook om een eervolle vermelding te geven aan een persoon die een significante rol heeft gespeeld in de lokale geschiedenis en cultuur.

Deze wedstrijd, gericht op het vernoemen van het plein naar een prominente figuur uit Oranjestad, staat open voor iedereen van 18 jaar en ouder. Inzenders mogen een naam voorstellen die uit maximaal twee woorden bestaat. 

Belangrijk is dat de naam origineel is, geen auteursrechtelijke problemen oplevert, en bovenal de essentie van Oranjestad’s cultuur, geschiedenis en waarden belichaamt. Namen die als controversieel kunnen worden beschouwd of moeilijk uit te spreken en te onthouden zijn, worden niet geaccepteerd.

Bij de beoordeling van de voorstellen let de Straatnamencommissie niet alleen op de relevantie en bijdrage van de voorgestelde persoonlijkheid aan de gemeenschap, maar ook op aspecten zoals vrijwilligerswerk en de algemene reputatie van de persoon binnen de gemeenschap. 

De richtlijnen vermelden dat de persoon in kwestie ofwel minstens 85 jaar oud moet zijn, of reeds overleden. Dit om de traditie en het respect voor de gemeenschap te waarborgen. De uiteindelijke keuze moet ook steun vinden bij de inwoners van Oranjestad, een taak die de commissie op zich neemt.

Deelnemers wordt verzocht om naast hun naamvoorstel een korte, krachtige motivatie te geven waarin ze uiteenzetten waarom juist deze naam geschikt is en hoe deze de stad Oranjestad eer aandoet. De voorgestelde namen ondergaan een zorgvuldige beoordeling, waarbij de betekenisvolle link met de stad een doorslaggevende factor is.

Deel dit artikel