Nieuws op Aruba

Verrassende politieke wending in Sint Maarten: Vier oppositiepartijen zetten premier Jacobs opzij

Van links - NOW-leider Christophe Emmanuel, DP-leider Sarah Wescot-Williams, URSM-leider Dr. Luc Mercelina en PFP-leider Melissa Gumbs Foto - Daily Herald

PHILIPSBURG – In een onverwachte politieke manoeuvre hebben vier partijen in Sint Maarten, de Unified Resilient St. Maarten Movement (URSM), Democratic Party (DP), Party for Progress (PFP) en Nation Opportunity Wealth (NOW), de macht gegrepen door premier Silveria Jacobs en haar partij, de National Alliance (NA), te omzeilen.

De partijen hebben een coalitieakkoord getekend om een nieuwe regering te vormen voor de periode 2024-2028.

Deze opzienbarende ontwikkeling volgt op de parlementsverkiezingen van afgelopen donderdag waarbij elke partij van de nieuwe coalitie twee zetels veroverde. Samen hebben zij de meerderheid van acht in het 15-zetels tellende parlement, waarmee zij de vorming van een derde kabinet onder leiding van Jacobs hebben geblokkeerd.

Jacobs had voor een voortzetting van haar coalitie nog één zetel nodig, maar slaagde er niet in om die te vinden bij een van de partijen die nu een akkoord met elkaar hebben gesloten.

Nieuwe Fase

Nieuwe premier wordt Dr. Luc Mercelina van de URSM, zijn nieuwe partij kreeg ruim tweeduizend stemmen en is daarmee de grootste in de coalitie.

De stap wordt gezien als een significante verschuiving in het politieke landschap van Sint Maarten. “Deze coalitie vormt het begin van een nieuw tijdperk van collaboratief bestuur,” aldus de leiders in een gezamenlijk persbericht. Ze benadrukten het belang van eenheid en vooruitgang voor de verbetering van Sint Maarten en zijn burgers.

Hoewel de NA de grootste partij bleef na het verlies van twee zetels, was het onvermogen om een coalitie te vormen een duidelijke tegenslag voor Jacobs. De nieuwe regering heeft aangegeven zich te richten op belangrijke thema’s zoals economische ontwikkeling, sociaal welzijn en ecologische duurzaamheid.

Uitdagingen

De geschiedenis van ‘shipjumping’ in Sint Maarten en de krappe meerderheid van de nieuwe coalitie suggereren dat de politieke stabiliteit fragiel kan zijn. Maar de partijleiders hebben hun vastberadenheid uitgesproken om samen te werken. Een regeerakkoord is er nog niet.

Deel dit artikel