Nieuws op Aruba

Cijfers relationeel geweld Aruba veranderen niet, maar niet alles wordt gemeld

ORANJESTAD – Volgens de Arubaanse stichting tegen Relationeel Geweld FCVR is er geen sprake van een toename van relationeel geweld, ondanks verschillende meldingen in de media. De cijfers weerspreken volgens FCVR de realiteit die door sociale media wordt weergegeven dat er meer gevallen van huiselijk geweld worden gemeld. 

“De afgelopen drie jaar zijn vergelijkbaar gebleven zonder drastische veranderingen,” zegt Rish-Ann Ammerlaan, maatschappelijk werker bij FCVR. “Het aantal nieuwe cliënten varieerde tussen de 150 en 160 per jaar, met een totaal van ongeveer 300 tot 350 cliënten per jaar, inclusief terugkerende cliënten.”

De stichting geeft wel toe dat de cijfers wellicht een beter beeld geven, omdat niet alle gevallen gemeld worden. Sommige mensen zouden niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze instantie die hulp kan bieden in dergelijke situaties. 

Er zijn mensen die uit schaamte, angst, of afhankelijkheid van hun partner – hetzij financieel of emotioneel – geen hulp zoeken. Er zijn dus meerdere factoren die een rol spelen waardoor niet alle gevallen bij de stichting terechtkomen voor hulp.

Dit heeft volgens FCVR ook veel te maken met overtuigingen, de Arubaanse cultuur, en tradities, hoe mensen opgroeien in Aruba en wat van jongs af aan wordt geleerd. “Bijvoorbeeld dat je je ‘vuile was’ niet buiten hangt en dit binnenshuis houdt, en vele andere factoren,” zegt Ammerlaan.

Deel dit artikel