Aruba

Voormalig gevolmachtigd minister Besaril 16 dagen langer vast

ORANJESTAD – De detentie van voormalig gevolmachtgd minister Guilfred Besaril is gistermiddag met tweemaal acht dagen verlengd. Dit betekent dat na zijn twee plus eerste acht dagen in hechtenis, de rechter-commissaris akkoord is gegaan om zijn detentie opnieuw te verlengen.

Het onderzoek naar zijn zaak is nog niet afgerond. Vrijlating op dit moment zou het lopende onderzoek kunnen beïnvloeden.

Besaril werd op 13 februari aangehouden in verband met de Tulipan-zaak, waarin hij wordt beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik tijdens zijn tijd als gevolmachtigd minister in Nederland.

Tijdlijn

De eerste ophouding voor verhoor en daarna inverzekeringsstelling begon op dinsdag 13 februari en werd op 14 februari met twee dagen verlengd. Op zaterdag 17 februari volgde nog eens acht dagen. Die termijn is nu tweemaal acht dagen verlengd en heet voorlopige hechtenis, die Besaril in het Huis van Bewaring, de KIA, moet ondergaan. Mocht de rechter-commissaris op verzoek van het OM zijn detentie nog langer verlengen, zo rond 11 maart, dan mag de gevangenhouding maximaal zestig dagen duren. Als het onderzoek het toelaat, kan Besaril op enig moment vrij worden gelaten.

Deel dit artikel