Algemeen

Internationale Vrouwendag Aruba gevierd met “Amar Quien Soy”-workshop

Foto - Tim van Dijk

ORANJESTAD – Op 12 maart 2024, ter ere van Internationale Vrouwendag, hebben de UNHCR en partnerorganisatie HIAS een bijzondere workshop georganiseerd op Aruba, getiteld Amar Quien Soy, ‘Houden van wie ik ben’. Deze workshop bood een platform voor vluchtelingen- en migrantenvrouwen om hun kennis, vaardigheden en levensverhalen te delen met de lokale gemeenschap.

De workshop trok deelnemers uit diverse achtergronden, waaronder Aruba, Venezuela, Colombia en de Dominicaanse Republiek. Er werd uitgebreid gesproken over vrouwenrechten, het belang van zelfredzaamheid en selfcare. De deelnemers deelden openhartig hun ervaringen en uitdagingen die zij op Aruba tegenkomen.

UNHCR

UNHCR en haar partners zijn actief op zowel Aruba als Curaçao, waar zij zich inzetten om vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen door middel van juridische bijstand, gezondheidszorg en integratieprojecten. 

Deze initiatieven zijn volgens de vluchtelingenorganisatie cruciaal in de context van Aruba en Curaçao, gezien hun autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden en de specifieke uitdagingen waarvoor zij staan met betrekking tot asiel- en migratiebeleid.

De noodzaak van dergelijke workshops en ondersteunende diensten werd nogmaals benadrukt door de tragische incidenten in december, waarbij pogingen van migranten om Aruba te bereiken resulteerden in het verlies van levens.

De Amar Quien Soy-workshop is een voorbeeld van hoe solidariteit, educatie en ondersteuning een verschil kunnen maken in de levens van vrouwen die geconfronteerd worden met de uitdagingen van migratie en integratie. 

Deel dit artikel