Nieuws op Aruba

Staten Aruba akkoord met Tweede Wereldoorlog monument in Seroe Colorado

ORANJESTAD – De Staten van Aruba heeft afgelopen donderdag een begroting van 350 duizend florin goedgekeurd voor de realisatie van een Tweede Wereldoorlog Monument in Seroe Colorado, San Nicolas. Het monument, dat de rijke geschiedenis en het erfgoed van Aruba tijdens de Tweede Wereldoorlog wil benadrukken, belooft een belangrijke attractie te worden voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

De uitvoering van het project ligt in handen van Aruba Amenities, een commissie die zich richt op het verrijken van het culturele en historische erfgoed van Aruba. Het monument belicht de cruciale rol die Aruba speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog als leverancier van brandstof voor de geallieerde strijdkrachten, een verhaal dat tot op heden onderbelicht is gebleven.

Deze significante gebeurtenis, waarbij Aruba doelwit werd van bombardementen door het Duitse leger had als doel de brandstoflevering aan het Amerikaanse leger te staken. Deze donkere periode in de geschiedenis van Aruba resulteerde in verlies van levens en spanningen op het eiland.

Het monument in Seroe Colorado dient niet alleen als een educatieve site, maar ook als een eerbetoon aan de moed en veerkracht van de Arubaanse bevolking tijdens deze tumultueuze tijden. Daarnaast is fase twee van het project gepland, waarbij een toeristische rondleiding door het raffinagegebied wordt aangeboden. Dit biedt bezoekers een blik op de overblijfselen van de raffinaderij die een sleutelrol speelde in de overwinning van de geallieerden.

Het initiatief heeft al sterke interesse getoond van tour operators, wat wijst op het potentieel van het monument om een constante stroom van bezoekers naar San Nicolas te trekken. Dit stimuleert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de culturele en historische verrijking van het gebied.

Deel dit artikel