Algemeen

Dreigende coalitiecrisis op Aruba afgewend: toch Statenvergadering over homohuwelijk

ORANJESTAD – Een dreigende crisis binnen de coalitieregering van Aruba is afgewend door de planning van een parlementaire vergadering op 8 mei, waarin de wetgeving omtrent het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht wordt besproken. Eerder hield Statenvoorzitter Vrolijk (MEP) een vergadering tegen. Nu is hij toch akkoord gegaan.

De politieke partij RAIZ speelde een sleutelrol in deze kwestie. Parlementsleden Misha Raymond en Raymond Kamperveen van RAIZ namen het initiatief door in februari een verzoek in te dienen bij de voorzitter van het Parlement voor het vaststellen van een datum voor de vergadering. Op 27 maart bevestigde Edgar Vrolijk dat de wetgeving op 8 mei zal worden behandeld, waarmee een democratische stemming over deze belangrijke kwestie wordt gegarandeerd.

RAIZ heeft benadrukt respect te hebben voor de rechtsstaat en heeft ruimte gelaten voor de Hoge Raad om ook hun mening over de kwestie te geven. Desondanks wordt erkend dat de wetgeving van het land wordt geformuleerd door de vertegenwoordigers van het volk, en dus in handen ligt van het Parlement. Met de vaststelling van deze vergaderdatum heeft RAIZ een duidelijk signaal afgegeven over het belang van een open en democratisch debat waarin de waarden van gelijkheid en inclusiviteit voorop staan.

De Hoge Raad heeft aangegeven dat de finale beslissing over cassatie op 31 mei wordt aangekondigd. De Procureur Generaal bij de Hoge raad heeft geadviseerd de eerdere vonnissen van het Gemeenschappelijk Hof in stand te laten, waarmee de weg wordt vrijgemaakt om het homohuwelijk mogelijk te maken op Aruba en Curaçao.

Deel dit artikel